Stafetten:

Fremtidens fiskeri

Jens Schneider Rasmussen. Foto: Privat
Jens Schneider Rasmussen.

For nylig havde vi i DPPO inviteret en fremtidsforsker til at fortælle os og vore kollegaer om, hvilket samfund vi lever i om 10-20 år, og hvilke udfordringer vi står overfor til den tid. Det blev en spændende dag.

Publisert Sist oppdatert

Om Stafetten

I hver udgave af FiskerBladet giver vi ordet til en gæsteskribent, som får lov til at sætte fokus på noget, som rører dem og fiskeriet. 

Indlægget er et udtryk for skribentens personlige holdning.

Jens Schneider Rasmussen modtog stafetten fra havnechef på Hanstholm Havn, Søren Zohnesen.

Jeg tror det er vigtigt for alle, engang imellem at stoppe op, spejde ud i horisonten, og forsøge at få en fornemmelse af, hvad der er på vej. I dansk fiskeri har vi nok for længe haft en tendens til at kigge mere på vores egne skosnuder, og ind i mellem også bagud, i stedet for ind i fremtiden. Det betaler vi prisen for i dag.

I DPPO har vi besluttet at sejle CO2-neutralt senest i 2040. Det er en beslutning, vi har truffet, selvom vi stadig kun kan ane konturerne af de teknologiske løsninger, som indenfor de næste 10-20 år skal gøre os i stand til at levere de mest klimavenlige proteiner i køledisken. Hvis vi venter på fremtiden, før vi sætter mål og tilpasser os, så vil vi altid være bagud og fanget i fortiden.

Med vores 2040-målsætning om klimaneutralt fiskeri kan vi sætte kurs i arbejdet med at sikre, at regulering og rammevilkår, både nationalt og i Danmark, er på plads den dag, teknologien tillader os at omstille os til 100 procent grøn produktion.

Hvis man lytter til fremtidsforskeren, så kommer den dag, lang tid før vi regner med det. De grønne teknologier udvikler sig eksponentielt. Det samme gælder desværre også de udfordringer, vi står overfor som fiskere og som befolkning – herunder klimaforandringerne.

Havet vil se meget anderledes ud i 2040, end det gør i dag. Fiskerikommissionen med Lars Barfoed i spidsen har fået til opgave at rette blikket op og ind i fremtiden, 10–20 år frem. På det grundlag skal eksperterne komme med anbefalinger til, hvordan rammevilkårene for og reguleringen af dansk fiskeri kan justeres, så vi kan absorbere de udfordringer, der venter, og udnytte de muligheder og potentialer som en verden i hastig forandring rummer.

I DPPO glæder vi os til Fiskerikommissionens anbefalinger. Nytænkning i dansk fiskeripolitik har været længe undervejs. Faktisk skal vi helt tilbage til 1961 for at finde den sidste gang, en Fiskerikommission blev nedsat og kiggede på rammevilkårene for fiskeri i Danmark.

Trods et forældet syn på fiskerierhvervet, en administration fanget i fortiden og en fiskeripolitik drevet af stilstand, så har vi i dansk fiskeri alligevel formået at bygge en af verdens mest avancerede flåder og sætte standarder for bæredygtigt, ansvarligt, sikkert og klimavenligt fiskeri.

Men efter Brexit og med de udfordringer og krav, natur og samfund stiller til moderne fødevareproduktion, har dansk fiskeri for alvor brug for rammevilkår, der giver frihed til at omstille vores forretninger og vores fiskeri til det, der venter. Vi skal kunne løfte de opgaver, hvor vi selv er dygtigst indenfor administration og forskning. For DPPO handler det ikke kun om CO2-neutralt fiskeri i 2040. Det handler også om at videreføre familievirksomheder, at fast holde konkurrenceevne, og om at fremtidssikre grundlaget for de godt 16.000 arbejdspladser vores sektor understøtter i dag. Du kan læse vores anbefalinger til Fiskerikommissionen på vores hjemmeside.
(Indsæt link https://www.dppo.dk/anbefalinger-til-fiskerikommissionen-2023/)

Lytter man til fremtidsforskeren, så ser det slet ikke så dystert ud i horisonten. Ingen producerer fødevarer med lavere klimaaftryk end os i fiskeriet, og svaret på de globale fødevareudfordringer ligger i havet – hvis vi ellers gør det rigtigt. Fornuftige og konkurrencedygtige rammevilkår og et opgør med særregler fra fortiden, så kan fiskeriet indfri sit potentiale som et fyrtårn i produktionen af bæredygtige og klimaneutrale fødevarer.

Vi håber, at Fiskerikommissionen kan lede vejen.

Hermed sender jeg stafetten videre til medlem af Europa-Parlamentet for Venstre og næstformand i Fiskeriudvalget, PECH, Asger Christensen.

Powered by Labrador CMS