Russiske fisketrawlere på Færøerne er mistænkt for spionage

Havnen i Thorshavn. Arkivfoto: Freysteinn G. Jonsson / Unsplash
Havnen i Thorshavn.

To russiske fisketrawlere, der ofte har frekventeret færøske havne, er mistænkt i en sag om spionage af den norske efterretningstjeneste.

Publisert Sist oppdatert

En noget speciel sag har ramt Færøerne. Ifølge de medierne DR fra Danmark, NRK fra Norge, SVT fra Sverige og Yle fra Finland har to russiske fisketrawlere, der i flere år har sejlet i Nordatlanten og lagt til i færøske havne, nemlig været brugt til spionage af den norske efterretningstjeneste.

Det drejer sig ifølge medierne om de to trawlere Lira og Ester, som i november sidste år under et rutinetjek i den norske havneby Kirkenes blev snuppet af det norske politi.

Her fandt ordensmagten nemlig – udover blot fiskeudstyr – også militære radioer, der var gemt i et aflåst rum under dækket på fartøjerne.

Ifølge chefen for Politiets Sikkerhedstjeneste (PST) i Finnmark i Nordnorge, Johan Roaldsnes, er radioerne en militær kapacitet for Rusland, da de kan bruges til at udsende militære beskeder og informationer.

Ifølge DR har trawlerne Lira og Ester fra 2015-2022 lagt til i færøske havne over 200 gange.

Modsat Danmark og EU, så giver Færøerne, trods sanktioner mod Rusland som følge af landets krigsførelse i nabolandet Ukraine, fortsat tilladelse til at lade russiske fiskefartøjer anløbe færøske havne.

Powered by Labrador CMS