840 millioner kroner på vej i brexit-hjælp til danske fiskere

Arkivfoto: DPFO

Den økonomiske håndsrækning til danske fiskere efter brexit er godt på vej. Nu har EU-Kommissionen godkendt den største af støtteordningerne under EU’s såkaldte brexit-reserve, så danske fiskere får mulighed for at ansøge om mere end 840 mio. kroner i kompensation for tab af kvoteværdi på grund af Brexit.

Publisert Sist oppdatert

Det britiske farvel til EU skabte chokbølger gennem Europa, og Brexit har også haft store konsekvenser for det danske fiskeri – blandt andet ved en reduktion af danske fiskekvoter.

Efter brexit vedtog EU at oprette en såkaldt brexit-reserve. Den danske andel er samlet omkring 2 milliarder kroner, hvoraf cirka 1,3 milliarder kroner er afsat til fiskerisektoren og lokalområderne. Fordelingen af de cirka 1,3 milliarder kroner blev fastsat i en politisk aftale med samtlige partier i Folketinget den 16. december 2021, og nu har EU-Kommissionen så givet den endelige godkendelse af den største pulje på 840,8 millioner kroner under brexit-reserven.

Midlerne går direkte til erhvervet og skal kompensere fiskere, der den 31. december 2020 ejede kvoter, som reduceredes som følge af brexit. Puljen åbnes i starten af maj 2023, hvorefter danske fiskere kan søge puljen på Fiskeristyrelsens hjemmeside, og pengene vil blive udbetalt snarest derefter.

”Brexit var et hårdt slag for dansk fiskeri, og det har ramt erhvervet på indtjeningen, efter kvoterne er reduceret. På tværs af Folketinget blev vi enige om en hjælpepakke til fiskere, følgeerhverv og lokalområder for de tab, de har lidt. Derfor er jeg rigtig glad for, at EU nu endeligt har godkendt den største af ordningerne, så vi snart kan få mere end 840 millioner kroner ud at leve. Ud over de her mange millioner fra brexit-reserven, er der i den kommende tid penge på vej til bl.a. grøn omstilling, forskning og kystfiskeri. Og så glæder jeg mig rigtig meget til den grundlæggende dialog om fremtiden for dansk fiskeri, som vi skal have i efteråret, når Fiskerikommissionen afleverer deres konklusioner. Jeg håber, at 2023 bliver et godt år for dansk fiskeri, og at mange i erhvervet ser lysere på fremtiden,” lyder det i en kommentar fra fiskeriminister, Jacob Jensen.

Brexit-midlerne er en del af de mange millioner kroner, der den kommende tid vil blive udmøntet til fiskerierhvervet, hvor en stor del af det danske Hav-, Fiskeri- og Akvakulturprogram (EHFAF) også vil blive udmøntet.

Powered by Labrador CMS