Arktisk Kommando hjælper til ny viden om havet rundt om Grønland

Illustration: Aarhus Universitet Natural Sciences
Illustration: Aarhus Universitet Natural Sciences

Arktisk Kommando skal hjælpe et forskerhold rundt omkring Grønlands kyst for at indsamle data for at forstå havets vekselvirkning med Indlandsisen.

Publisert

Den 9. august sejler inspektionsfartøjet Knud Rasmussen på patrulje fra Nuuk med et hold forskere om bord. Målet er Ella Ø fjordsystemet i Nordøstgrønland, hvorefter der sejles til Færøerne, hvor den videnskabelige del af patruljen afsluttes. Det oplyser Aarhus Universitet Natural Sciences i en pressemeddelelse.

Undervejs på den 6000 kilometer lange sørejse undersøger forskerne de fysiske og kemiske spor, der kan afsløre havstrømmenes bevægelser. Samtidig bliver havvandet testet for indhold af DNA, der fortæller hvilke dyr og alger, der er knyttet til de forskellige vandmasser.

Ombord på Knud Rasmussen er blandt andet en række helt nye prototyper af selvkørende målerobotter der kan bæres afsted med droner. Robotterne kan udføre målinger, hvor skibet ikke kan komme frem.

Togtet er et unikt samarbejde mellem forskningsmiljøer i Grønland og Danmark og med Arktisk Kommando.

”Afprøvning af ny teknologi bliver en vigtig del af arbejdet ombord. Uden logistisk støtte fra søværnet er den her type forskningsarbejde så godt som umuligt,” fortæller professor Søren Rysgaard fra Aarhus Universitet, der er leder af forskningsgruppen.

Området er en vigtig faktor for temperatur og klima både på land og i havet – og de nye data vil fortælle om havets vandmasser og den puls, der driver dem.

Forskerne forventer, at resultaterne fra togtet blandt andet giver ny viden om afsmeltningen af gletsjerne i grønlandske fjorde og vandmasser langs Grønlands vest- og østkyst.

”Vi har mange gode tidsserier af biologiske, kemiske og fysiske målinger fra Nuuk, Disko-området og Zackenberg i Nordøstgrønland, men det er vigtigt, at vi også forstår de vandmasser, der påvirker Grønlands kyst. Og det er en enestående lejlighed for os at komme med, når Knud Rasmussen alligevel patruljere i området,” siger Søren Rysgaard.

”Vores enheder opererer i Grønlands særegne natur hver dag, og det er i den grad et unikt miljø og klima, som har fået stigende opmærksomhed de sidste år. Hvor det er muligt med hensyn til vores rådige ressourcer og andre opgaver, støtter vi gerne op om forskningsaktiviteter, som kan tilvejebringe mere viden om omgivelserne her og det særegne arktiske miljø,” lyder det fra chef for Arktisk Kommando, Martin la Cour-Andersen.

Powered by Labrador CMS