Se billederne: Første isbryder på vej mod ophugning i Esbjerg

Se billederne: Første isbryder på vej mod ophugning i Esbjerg

Onsdag startede den sidste rejse for den gamle isbryder Danbjørn, som skal hugges op hos Smedegaarden A/S. Isbjørn bliver efter planen bugseret til Vestjylland på mandag.

Publisert Sist oppdatert
Se billederne: Første isbryder på vej mod ophugning i Esbjerg

Af Mia Tang, Danske Maritime

De sidste par dage har der været ny aktivitet på havnen i Hals for at få de sidste godkendelser på plads. Her har isbryderne Danbjørn og Isbjørn ligget siden 2016, og før de kunne bugseres ned til ophugningsværftet Smedegaarden A/S i Esbjerg, har de skullet igennem et grundigt syn.

Med starten på den to dage lange slæbetur, er der samtidig sat punktum for statens årelange besvær med at få de gamle skibe solgt. Det er nemlig ikke mindre end ti år siden, at de blev taget ud af drift. Før det opererede de fra Frederikshavn, og sidste gang der var brug for dem til isbrydning var i vinteren 1995-1996.

I løbet af sommen blev det imidlertid ganske vist, at køberen af de to isbrydere blev Danske Maritimes medlem Smedegaarden A/S i Esbjerg.

“Vi har arbejdet på sagen i nogle år, og bare afventet det endelig budmateriale fra sælger. Vi købte dem, fordi vi ønskede at se disse to ikoniske skibe ophugget i Danmark – og selvfølgelig helst Esbjerg,” forklarer ejer og direktør hos Smedegaarden, Morten Smedegaard. om sine overvejelser.

Hvad rummer de to gamle fartøjer af spændende ting, som er interessant for dig at få på hylden?

“Skibene er ikke købt med henblik på udstyr til lager, da det alt sammen er meget gammelt. Der er dog en del gamle møbler ombord, som har interesse for nogle, og disse vil selvfølgelig blive solgt til bedste pris. Udover det er der jern og andre metaller, som har en værdi.”

Er der købere til ældre udstyr, eller er det primært ift. stål osv.?

“Vi har en række kunder, der er interesserede i diverse effekter fra skibene. Men nu venter vi først på, at skibene ankommer til Esbjerg.”

Hvilken rolle, synes du, det spiller, når en dansk myndighed får et dansk skib hugget op i Danmark?

“For os spiller det en vigtig rolle, når en dansk myndighed skal have et fartøj ophugget, at det sker i Danmark. Som værft sætter vi en ære i, at det bliver gjort i vores eget land og på den absolut bedste måde miljømæssigt. Jeg synes, det er vigtigt at vise, at vi selv håndterer udtjente, danske skibe, affald og andet. Men det er jo vigtigt lige at nævne, at skibene har været i internationalt udbud, sådan som reglerne foreskriver og så var det jo bare heldigt, at det var et dansk genvindingsfirma, som havde den skarpeste pris og samtidig ligger miljømæssigt i top.”

Har du fået kommentarer fra nogen, der synes, det er helt tosset at købe to så gamle isbrydere?

“Altså… Vi lever jo af det, som andre smider væk, og det har vi gjort i flere generationer. Så der er måske nogle, som syntes, det er tosset, men det gør vi ikke her i Vestjylland,” slutter Morten Smedegaard med et smil.

The post Se billederne: Første isbryder på vej mod ophugning i Esbjerg first appeared on Maritime Direct.

Powered by Labrador CMS