Hirtshals Havn styrker sin position som knudepunkt for lakseindustrien

De dele af fisken, der ikke kan bruges, indgår i produktionen hos andre virksomheder, f.eks. modtager Biomega hoveder, ryg og haler. Foto: Hirtshals Havn
De dele af fisken, der ikke kan bruges, indgår i produktionen hos andre virksomheder, f.eks. modtager Biomega hoveder, ryg og haler.

Hirtshals Havn er blevet den største modtager af laks i Europa, og en række førende virksomheder inden for lakseindustrien er blevet en del af den klynge af virksomheder, der nu går under betegnelsen Hirtshals Laksehub.

Publisert Sist oppdatert

Kødrester og skrog fra laks bliver brugt til dyrefoder og kosttilskud til mennesker. Vand fra produktionen benyttes i forbindelse med biogasproduktion, og overskudsvarme fra filetfabrikker sendes videre til andre virksomheder. Det er blot nogle eksempler på det konstruktive samarbejde mellem virksomhederne i Hirtshals Laksehub, som er etableret på Hirtshals Havn.

Hver uge lander flere hundrede tons laks hos laksefabrikkerne på Hirtshals Havn, som er blevet det vigtigste knudepunkt for den europæiske lakseindustri. Havnen har taget initiativ til laksehubben, hvor en række førende, internationale virksomheder primært samarbejder om at udnytte alle dele af laksen i en cirkulær symbiose, hvor eksempelvis kødrester og skrog bliver anvendt i forbindelse med fremstilling af ernæring til både mennesker og kæledyr.

“Vi har en lang og solid tradition for køb, salg og filetering af laks i Hirtshals, og i de seneste år er aktivitetsniveauet blevet markant større, fordi internationale virksomheder har slået sig ned på havnen. Det har nu ført til etableringen af Hirtshals Laksehub, hvor vi sætter samarbejdet mellem virksomhederne i system og styrker vores position på det europæiske marked,” lyder det fra Head of Fishery & Maritime Services på Hirtshals Havn, Linn Indrestrand.

Havnen har formået at tiltrække virksomheder, som kan se en stor fordel i samarbejdet. Det er blandt andet store, veletablerede virksomheder som Skagerak Salmon, Biomega, Dan Salmon, Lerøy Seafood og Hav Line Processing. Sidstnævnte har etableret en af verdens største lakseterminaler i Hirtshals.

Hirtshals Havn og virksomhederne har et fælles mål om at skabe en mere bæredygtig produktion, og her er den cirkulære tankegang altafgørende.

Hirtshals Havn arbejder løbende med at udbygge laksehubben og tiltrække flere virksomheder, og havnen får med jævne mellemrum henvendelser fra virksomheder i USA, Canada og Kina, der gerne vil se, hvordan havnen arbejder med bæredygtighed.

Powered by Labrador CMS