Trods sanktioner – Norge og Rusland er enige om ny fiskeriaftale

Arkivfoto: Danmarks Fiskeriforening

Gennem digitale forhandlinger er Norge og Rusland blevet enige om en fiskeriaftale for 2023. Det er nordmændenes vigtigste og største bilaterale fiskeriaftale.

Publisert

Trods russisk krigsførelse i Ukraine og mistanke om russiske droner nær norske olie- og gasfelter, så er Norge og Rusland blevet enige om en fiskeriaftale for 2023. Det oplyser den norske regering.

“Det er godt, at vi har indgået en fiskeriaftale med Rusland, på trods af at vi er i en ekstraordinær situation. Aftalen sikrer havforvaltning i de nordlige områder, der er både langsigtet og bæredygtig, og på den måde varetager vi verdens største torskebestand og de øvrige arter i Barentshavet,W siger fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran.

Den samlede kvote for nordøstarktisk torsk for 2023 blev fastsat til 566.784 tons i overensstemmelse med forvaltningsreglen. Det betyder et fald på 20 procent fra årets kvote.

Den samlede kvote af torsk er fordelt mellem Norge, Rusland og tredjelande efter samme mønster som tidligere år. Norges kvote for 2023 bliver 260.782 tons.

Den samlede kvote for kuller er fastsat til 170.067 tons for 2023 i tråd med forvaltningsreglen. Norges kvote for 2023 bliver 84.177 tons.

Det blev besluttet at åbne for loddefiskeri i 2023 inden for en samlet kvote på 62.000 tons i tråd med forvaltningsreglen. Den norske andel udgør 37.150 tons.

Den samlede kvote for blå helleflynder i 2023 er fastsat til 25.000 tons. Norges kvote bliver på 12.735 tons.

Norge reducerer overførslen af ​​sej til Rusland til fiskeri i Norges økonomiske zone med 605 tons for 2023, samtidig blev overførslen af ​​blå helleflynder fra Rusland til Norge reduceret med 240 tons for 2023.

Parterne er også enige om at fortsætte arbejdet med en forvaltningsplan for rejer.

Fiskeriaftalen indeholder desuden tekniske forskrifter for udøvelse af fiskeri, kontrolforanstaltninger og forskningssamarbejde. Der er nemligt et langvarigt og omfattende forskningssamarbejde mellem Norge og Rusland om levende marine ressourcer og økosystemet i Barentshavet, og parterne blev enige om et fælles norsk-russisk forskningsprogram for 2023.

Russiske videnskabsmænd er blevet midlertidigt suspenderet fra Det Internationale Råd for Havundersøgelser ICES.

Norge bakker dog fortsat op om de fælles vestlige sanktioner mod Rusland og kontrollerer, at sanktionsbestemmelserne overholdes, samtidig med at landet går ind for en bæredygtig fiskeriforvaltning.

Rusland har dog meddelt den norske regering, at fiskeriaftalen for 2023 kan blive suspenderet, hvis der indføres yderligere stramninger i de restriktioner, Norge har indført for russiske fiskefartøjer, der anløber norske havne.

Powered by Labrador CMS