Historiske data dokumenterer færre fisk i danske fjorde

Arkivfoto: Stefan Holmager Larsen
Limfjorden.

Mængden af fisk i de danske fjorde er faldet markant. Det viser en ny undersøgelse baseret på over 100 år gamle data.

Publisert

Kaster man en fiskeline i en dansk fjord, er chancen for at få bid langt mindre i dag end den var samme sted for 100 år siden. I det sidste århundrede er der nemlig sket en drastisk nedgang i antallet af fisk i de indre danske farvande og fjorde. En udvikling mange erhvervsfiskere og lystfiskere har kunnet bevidne.

Der blev først etableret en standardiseret fiskeovervågning i midten af 1980’erne, og derfor har der hidtil været begrænset kendskab til størrelsen af nedgangen. Men i en ny undersøgelse, som DTU Aqua har udarbejdet for Miljøstyrelsen, er udviklingen i fiskebestandene blevet undersøgt ved at inddrage fiskeridata, der går over 100 år tilbage i tiden.

DTU Aqua har blandt andet undersøgt udviklingen i fangster af skrubber i Mariager fjord, Vejle fjord, Sejerøbugten, Isefjorden, Roskilde fjord og det Nordlige Øresund ved hjælp af data fra 1902 til 1911 sammenholdt med data fra et igangværende projekt, hvor frivillige såkaldte nøglefiskere i dag fisker med lignende udstyr.

Analysen viser, at en fisker i dag kun kan forvente at fange en femtedel så mange skrubber, som en fisker kunne i begyndelsen af 1900-tallet.

Powered by Labrador CMS