Ny fiskeriaftale: Sunde fiskebestande giver højere fiskekvoter

Arkivfoto: Chris King / Unsplash

Danmarks Fiskeriforening glæder sig over fiskeriaftalen mellem EU, Norge og Storbritannien, som fredag blev indgået.

Publisert Sist oppdatert

Vigtige fiskebestande i Nordsøen og Skagerrak har det rigtig godt, og stik imod situationen i de indre farvande vokser bestandene.

Derfor har biologerne i Det Internationale Havundersøgelsesråd (ICES) anbefalet, at fiskekvoterne hæves for en række arter. På den baggrund har EU, Storbritannien og Norge indgået aftaler, der sikrer, at fiskekvoterne hæves markant.

Samtidig er det også sikret, at de danske fiskere får adgang til norsk farvand fra 1. januar, og alt sammen vækker glæde i fiskerierhvervet.

“Det her er rigtig godt nyt for fiskeriet. Fiskebestandene i Nordsøen og Skagerrak udvikler sig positivt. Det har vi mærket i fiskeriet, og biologerne er helt enige. Derfor er jeg glad for, at man har besluttet at forøge kvoterne for vigtige bestande,” lyder det i en pressemeddelelse fra formand for Danmarks Fiskeriforening, Svend-Erik Andersen.

Fremgang for alle arter

Konkret er man nået til enighed om kvoterne på seks arter, som forvaltes af EU, Norge og Storbritannien i fællesskab. Torskekvoten hæves med 15 procent i forhold til årets kvote. Kullerkvoten hæves med 74 procent. Kvoten på hvilling hæves med 112 procent. Sildekvoten hæves med 28 procent. Kvoten på mørksej hæves med 25 procent og endelig hæves kvoten på rødspætter med 3 procent.

I kroner og øre udgør en stigning på 15 procent på torskekvoten i Nordsøen og i Skagerrak en værdi på cirka 27 millioner kroner med de nuværende priser, og for kuller forøges fiskerimuligheder for cirka 60 millioner kroner.

“Det her er et markant rygstød til fiskeriet, og det betyder, at vi kan levere flere klimavenlige og sunde fødevarer til et marked, hvor efterspørgslen kun går en vej. Det er rigtig positivt. Ikke mindst for vores havnesamfund, hvor fiskeriet spiller en særlig rolle,” siger Svend-Erik Andersen.

På et punkt er Danmarks Fiskeriforening dog kritiske overfor kvotestigningerne. Det drejer sig om kvoten på rødspætter, hvor fiskerne ikke er lige så optimistiske som biologerne.

“Vi mener, at kvoten på rødspætter sættes for højt. Vi kan ikke genkende, at der skulle være så mange rødspætter, som biologerne i ICES mener. Derfor har vi opfordret til, at der trykkes på bremsen. Det er der ikke blevet lyttet til,” lyder det fra formanden.

Adgang til norsk farvand

Endelig glæder Danmarks Fiskeriforening sig over, at de danske fiskere i modsætning til indeværende år har adgang til norsk farvand fra 1. januar. I år fik de danske fiskere først adgang i marts, og det voldte erhvervet store problemer.

“Det er rigtig godt, at vi får adgang til norsk farvand fra første fløjt. Det gør det nemmere at tilrettelægge fiskeriet, og det er en stor gevinst for fiskebestandene, at vi kan fange vores kvote på et større areal. Derfor er det en god nyhed selvom, Norge tager sig højt betalt for, at EU’s fiskere får adgang til at fiske i norsk farvand,” siger Svend-Erik Andersen.

Fiskekvoterne vedtages og fordeles endeligt på et møde mellem EU’s fiskeriministre mandag aften.

Powered by Labrador CMS