92 millioner kroner til nordjysk arbejde med CO2

CO2 er omdrejningspunktet for det nordjyske erhvervsfyrtårn. Aalborg Portland er en af aktørerne i det nordjyske konsortium, der står bag fyrtårnet. Foto: Aalborg Portland
CO2 er omdrejningspunktet for det nordjyske erhvervsfyrtårn. Aalborg Portland er en af aktørerne i det nordjyske konsortium, der står bag fyrtårnet.

Private virksomheder og offentlige aktører går sammen i ambitiøst konsortium om Nordjyllands nye erhvervsfyrtårn. Målet er at skabe et helt nyt erhvervsområde på fangst, lagring og anvendelse af CO2.

Publisert

CO2 skal ikke længere være et affaldsprodukt, der belaster vores klima, men et råstof, der danner basis for produktion af fremtidens grønne brændstoffer, blandt andet via Power2X, og Nordjylland skal være regionen, hvor resten af verden kan lære, hvordan man skaber vækst og arbejdspladser og samtidig bidrager til den grønne omstilling gennem en satsning på klimateknologi.

Sådan lyder ambitionen fra konsortiet bag det nordjyske erhvervsfyrtårn ”CCUS Fyrtårn Nordjylland” (CCUS = carbon, capture, usage and storage), som Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse nu støtter med 92,4 millioner kroner fra de særlige REACT-EU-midler, der blandt andet kan anvendes til grøn omstilling.

Bestyrelsen udmønter i alt 595 millioner kroner som opfølgning på anbefalingerne fra de regionale vækstteams. Med den politiske aftale “En ny reformpakke for dansk økonomi” har regeringen sammen med en række af Folketingets partier afsat yderligere 500 millioner kroner til at fremtidssikre danske styrkepositioner i de kommende år.

Konsortiet består af en række offentlige aktører og 27 private virksomheder med internationalt udsyn, som bringer en betydelig medfinansiering ind i udviklingen af fyrtårnsprojektet.

“Vi skal skabe et helt nyt erhvervsområde. Nordjylland bliver en international foregangsregion for fremtidens grønne erhverv. Og vi vil vise, at vi ikke alene kan aflaste klimaet ved at udnytte CO2, men også skabe vækst og arbejdspladser,” lyder det fra direktør i Green Hub Denmark, Poul Knudsgaard, der deltager i konsortiet.

Region Nordjylland har den højeste CO2-udledning per indbygger i Danmark, hvilket primært skyldes udledninger fra cementproduktion og andre fossile kilder som kraftvarmeværker. Hos cementproducenten Aalborg Portland glæder managing director Michael Lundgaard Thomsen, der var formand for det regionale vækstteam for Nordjylland, sig over bredden i det nye konsortium.

“Vi har alle forudsætningerne for grøn omstilling i Nordjylland via CO2-fangst og -lagring. Men det er en kæmpestor opgave, og det er store investeringer, vi står overfor. Derfor er det afgørende, at så mange aktører – offentlige og private – deltager i konsortiet,” siger direktøren fra Aalborg Portland, der selv regner med at bruge 1 milliard kroner på bæredygtige investeringer frem til 2025.

Powered by Labrador CMS