Fiskeriaftale i hus: Danske fiskere sikret adgang til Norge

Foto: Danmarks Fiskeriforening

Tre vigtige aftaler for dansk fiskeri – den trilaterale fiskeriaftale mellem EU, Storbritannien og Norge og de bilaterale fiskeriaftaler mellem EU og Norge og mellem EU og Storbritannien – blev landet fredag.

Publisert Sist oppdatert

Sidste år trak forhandlingerne mellem EU og Norge ud, så den endelige aftale først landede i midten af marts 2023. Det betød, at de danske fiskere ikke havde adgang til norsk farvand i næsten tre måneder.

I år er alle tre aftaler dog allerede indgået inden rådsmødet i EU, hvor fiskeriministre fra unionens medlemslande forhandler fiskekvoter for 2024. Det oplyser Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri i en pressemeddelelse.

Det betyder, at der er adgang til norsk farvand fra 1. januar 2024, og at de danske fiskere kan få fuld klarhed over næste års fiskerimuligheder, når rådsmødet er afsluttet.

“Jeg er rigtig glad for, at alle tre aftaler mellem EU, Norge og Storbritannien allerede er landet, inden vi tager til rådsmødet i dag. Vi har fra dansk side arbejdet benhårdt for at lande alle aftalerne inden årets udgang, så vi undgår, at de danske fiskere står i samme frustrerende situation, som de gjorde sidste år. Med aftalerne er der udsigt til fine stigninger i kvoterne for vigtige arter som torsk, kuller og sej i Nordsøen og Skagerrak. Det sker på baggrund af en positiv udvikling i bestandene. Så jeg er rigtig godt tilfreds med den tidlige julegave, vi kan give fiskerne i år,” lyder det fra minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, Jacob Jensen (V).

Powered by Labrador CMS