EU bakker Danmark op i sag om britisk forbud mod tobisfiskeri

Tobis.

EU-Kommissionen har besluttet at rejse sag mod Storbritannien om det britiske forbud mod fiskeri af tobis. Det sker, efter man fra dansk side i flere måneder har presset på for at undgå en lukning af fiskeriet i britiske farvande, hvor langt størstedelen af det danske tobisfiskeri foregår.

Publisert

Storbritannien har siden den 26. marts 2024 lukket for al fiskeri efter tobis, hvilket betyder, at danske fiskere ikke længere har adgang til at fiske efter tobis i britisk farvand, hvor langt størstedelen af det danske tobisfiskeri foregår.

Efter pres fra blandt andet dansk side, har EU-Kommissionen nu besluttet at forfølge sagen over for Storbritannien, da beslutningen anses som brud på Brexit-aftalen. Det oplyser Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri i en pressemeddelelse.

EU-Kommissionen vurderer, at beslutningen både er uproportionel og diskriminerende, og på den baggrund meldte EU-Kommissionen den 16. april ud, at de vil indlede konsultationer med Storbritannien om beslutningen om at lukke for tobisfiskeriet i britiske farvande.

Hensigten med de konsultationer, der nu indledes mellem EU-Kommissionen og Storbritannien, er at indgå en ny aftale, som både EU – og herunder især Danmark – og Storbritannien kan se sig selv i.

"Jeg er meget glad for, at EU-Kommissionen er enig med Danmark i, at Storbritannien er gået for langt ved at indføre et totalt forbud mod tobisfiskeri i britisk farvand. Vi har fra dansk side gennem længere tid presset på for at ændre den ensidige britiske beslutning, som går hårdt ud over dansk fiskeri. Derfor skal vi glæde os over, at Kommissionen nu vil indlede konsultationer med Storbritannien for at finde en løsning, som både EU – og herunder Danmark – og Storbritannien kan leve med," lyder det fra minister for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, Jacob Jensen (V).

"Det her viser vigtigheden af Brexit-aftalen mellem EU og Storbritannien, og jeg vil også gerne rose Kommissionen for at tage den her sag alvorlig og gå videre med den. Det ændrer ikke ved, at jeg fortsat kommer til at forfølge det her tæt og som dansk fiskeriminister gøre alt, hvad jeg kan, for at sikre danske fiskeriinteresser,” siger han.

Powered by Labrador CMS