Til kamp mod spøgelsesnet – Nu åbner pulje på 9 millioner kroner

Fiskenet. Arkivfoto: Unsplash
Fiskenet.

Når der tabes eller efterlades fiskeredskaber i havet, har det alvorlige konsekvenser for både dyreliv, havmiljø og erhvervsfiskeriet. Derfor har Fiskeristyrelsen åbnet en pulje på 9 millioner kroner, der skal hjælpe til at komme de mange spøgelsesnet til livs.

Publisert

Det har alvorlige konsekvenser for både dyreliv og havmiljø, når der tabes eller efterlades fiskeredskaber i havene – såkaldte spøgelsesnet. Det skyldes, at redskaberne fisker videre, selv efter båden er sejlet i land. Fisk, havfugle og havpattedyr risikerer dermed at blive fanget i de net, der flyder rundt.

Samtidig udgør spøgelsesnet et problem for erhvervsfiskere, der risikerer at få ødelagt deres fartøjer og redskaber, hvis for eksempel gamle net eller liner vikler sig om skruerne, og så kan spøgelsesnettene udgøre en trussel for dykkere.

I en bred politisk aftale om Hav-, Fiskeri- og Akvakulturprogrammet (EHFAF) for 2021-2023 blev der i marts 2021 derfor afsat 9 millioner kroner til indsatser mod marint affald, og nu åbner puljen for ansøgere, så man i løbet af foråret kan stævne ud på oprydningstogt.

Powered by Labrador CMS