Landsretten ophæver tilbageholdelse af russisk skib i Skagen

Arkivfoto: Skagen Havn

Der er ikke grundlag for at tilbageholde det russiske forskningsskib Akademik Ioffe. Det konkluderede Vestre Landsret tirsdag.

Publisert Sist oppdatert

Der er ikke grundlag for at tilbageholde det russiske forskningsskib Akademik Ioffe. Det konkluderer Vestre Landsret.

Det russiske fartøj har siden begyndelsen af november været tilbageholdt af de danske myndigheder ud for Skagen Havn, men med den nye dom er skibet altså frit til at kunne sejle retur til Rusland.

Landsretten ophæver dermed en tidligere kendelse fra Retten i Hjørring, der tog fartøjet i arrest på baggrund af en økonomisk strid mellem et selskab i Canada og et videnskabeligt akademi i Rusland.

I sin afgørelsen lægger landsretten vægt på, at man ikke kan foretage arrest i skibe, “som en fremmed stat ejer eller benytter, og som anvendes udelukkende i statsøjemed af ikke-forretningsmæssig art,” lyder det.

Den økonomiske strid handlede om en grundstødning i 2018, da skibet var chartret med kaptajn og besætning af det canadiske selskab One Ocean Expeditions til brug for krydstogtsekspeditioner i Arktis nord for Canada.

Grundstødningen skete med passagerer om bord, som måtte evakueres, før skibet kom fri. Skaderne betød, at både den igangværende tur og resten af sæsonen måtte aflyses, og det canadiske selskab mener, at besætningen selv var skyld i grundstødningen og dermed de efterfølgende økonomiske tab.

Med den nye dom er det uvist, hvad der sker videre i sagen for One Ocean Expeditions.

Powered by Labrador CMS