Partnerskabsaaftale om Marselistunnel er underskrevet

Arkivfoto: Aarhus Havn

To ministre, en borgmester og en rådmand har underskrevet en partnerskabsaftale mellem staten og Aarhus Kommune om anlæg af Marselistunnelen til stor gavn for Aarhus Havn.

Publisert

Aarhus Havn er snart tættere på at få en ny forbedret infrastruktur til gavn for havnen. To ministre, en borgmester og en rådmand underskrev i starten af november en partnerskabsaftale mellem staten og Aarhus Kommune om anlæg af Marselistunnelen.

Planen er, at staten går i gang med byggeriet i 2025, når der er gennemført en miljøkonsekvensvurdering, og når kalenderen viser 2031 forventer parterne, at den første lastbil kan køre fra E45 til Aarhus havn via tunnelen.

Selve tunnelen og Åhavevej bliver statsvej, mens den reetablerede Marselis Boulevard bliver en kommunal vej. Finansminister Nicolai Wammen (S) understreger, at den kommende tunnel vil være til gavn i både Aarhus og resten af Danmark, fordi Aarhus Havn spiller så stor en rolle for importen- og eksporten af varer til store dele af landet.

Transportminister Benny Engelbrecht og lover samtidig en ordentlig borgerinddragelse med høringer og borgermøder. Alle er dog enige om, at man ikke gennemfører et af de største anlægsprojekter i Danmark uden udfordringer, bøvl og besvær.

Men borgmester Jakob Bundsgaard (S) og rådmand Bünyamin Simsek (V) har flere gange lovet, at der vil blive sikret en ordentlig trafikafvikling, mens byggeriet står på. Det bliver nemlig Aarhus Kommune – og ikke staten – der skal stå for at få trafikken omlagt, så kødannelser og forsinkelser bliver undtagelsen fremfor reglen i den 5-årige byggeperiode.

Tunnelen er budgetteret til 2,7 milliarder kroner. Heraf betaler staten 2,1 milliarder kroner, mens Aarhus Kommune og Aarhus Havn betaler hver 300 millioner kroner.

Powered by Labrador CMS