Unikt udsigtspunkt skal vise nye sider af Femern-byggeri

Unikt udsigtspunkt skal vise nye sider af Femern-byggeri

Et nyt udsigtspunkt tæt på byggeriet af Femern Bælt-tunnelen ved Rødbyhavn skal give gæster og naboer nær byggepladsen bedre mulighed for at følge projektet på nært hold. Det nye udsigtspunkt forventes at stå færdig i 2024.

Publisert Sist oppdatert
Unikt udsigtspunkt skal vise nye sider af Femern-byggeri

Byggeriet af Femern Bælt-tunnelen mellem Danmark og Tyskland er ikke bare Danmarkshistoriens største anlægsprojekt. Det er også en betydelig turistattraktion, der tiltrækker mange tusinde nysgerrige besøgende hvert år fra ind- og udland, og antallet er stigende.

Derfor vil Femern A/S, der er bygherre på projektet, nu opføre et højt udsigtspunkt ved Rødbyhavn, som skal give de mange besøgende et overblik over byggepladsen.

Udsigtspunktet bliver rejst tæt på det sted, hvor tunnelen begynder, og tog- og biltrafikken i fremtiden kører ned i den 18 kilometer lange tunnel til Puttgarden. Herfra vil de besøgende kunne opleve arbejdet med at bygge tunnelen fra en sikker afstand og samtidig få fortællingen bag det omfattende tunnelprojekt, de tekniske løsninger, arbejdet med bæredygtighed og meget andet.

I Lolland kommune ser man frem til at kunne præsentere endnu en lokal attraktion, som komplimenterer tunnelbyggeriet.

“Med Femern Bælt-tunnelen kommer vi tættere på Europa, og det store anlægsprojekt har allerede givet nye muligheder på Lolland. Et nyt og attraktivt udsigtspunkt, hvorfra du kan følge tunnelbyggeriet på nærmeste hold, vil give vores gæster endnu oplevelse ved Rødbyhavn,” siger borgmester Holger Schou Rasmussen.

Det er planen, at det nye udsigtspunkt åbner for besøgende i starten af 2024. Dermed erstattes den eksisterende platform bygget i træ, der med sin begrænsede højde ikke længere giver et godt overblik over byggeriet.

“Som statsligt selskab har vi en forpligtelse til, at offentligheden kan følge med i danmarkshistoriens største anlægsprojekt. Vi oplever en stærkt stigende interesse for at komme så tæt på tunnelbyggeriet som muligt, og det er vi naturligvis glade for. Et nyt udsigtspunkt bliver et vigtigt bidrag til fortællingen om projektet og giver samtidig en unik oplevelse, når man besøger byggeriet ved Rødbyhavn,” siger kommunikationschef i Femern A/S, Morten Kramer Nielsen.

Udsigtspunktet med navnet ‘Pilen’ vil have form som en spids rampe, der strækker sig 217 meter ud over det inddæmmede område og peger i retning mod Tyskland. De 217 meter svarer til længden på et af de tunnelelementer, som hovedparten af tunnelen består af.

Udsigtspunktet vil være udformet som en svagt stigende rampe med niveaufri adgang fra bunden og op til toppen for at sikre tilgængeligheden for alle. Fra bunden vil de besøgende gå op ad en sti af træ og omgivet af vild natur. På det højeste punkt vil man befinde sig 24 meter over vandet. Herfra vil der være en helt særlig udsigt til byggepladsen, tunnelfabrikken og lokalområdet.

“‘Pilens’ koncept har sit udgangspunkt i den direkte og kontinuerlige forbindelse mellem Danmark og Tyskland. Formen er som en stor kompasnål med til at vise de besøgende, hvor tunnelen kommer op på den tyske side. Arkitekturen er også inspireret af kystlandskabets store vidder, og den grønne bevoksning på ‘Pilen’ er med til at sikre biodiversitet i området,” siger arkitekt Kristian Winther fra rådgivningsvirksomheden ARUP, der står bag udsigtspunktet.

‘Pilen’ er formgivet så den vokser op af landskabet og peger mod Femern Bælt, så udsigten fra terrænniveau langs kystlinjen ikke blokeres. Bunden af ”Pilen” er udformet som en skulpturel jordvold, mens resten består af et limtræsdæk på en let stålkonstruktion. Stålkonstruktionen forventes at blive funderet på betonpæle.

‘Pilen’ bygges med et så lille klimaaftryk som muligt ved at anvende lokal overskudsjord fra tunnelbyggeriet og genbrugsstål.

Fakta om ‘Pilen’

  • Længde: 217 meter
  • Højeste punkt: 24 meter
  • Materialer: Jord, genbrugsstål og beton
  • Åbner i starten af 2024

The post Unikt udsigtspunkt skal vise nye sider af Femern-byggeri first appeared on Maritime Direct.

Powered by Labrador CMS