Maritim Analyse: Verdens bedste nyheder i blåt

Maritim Analyse: Verdens bedste nyheder i blåt

Danske Maritimes vicedirektør Cecilie Lykkegaard, kommer med en maritim analyse – denne gang med tankevækkende tal fra uddannelses- og beskæftigelsesområdet – samt en vis portion maritim optimisme.

Publisert Sist oppdatert
Maritim Analyse: Verdens bedste nyheder i blåt

Af vicedirektør i Danske Maritime, Cecilie Lykkegaard

I mange år har vi set skriften på væggen: Vi mangler teknisk uddannede medarbejdere i den maritime industri, og alt tyder på, at manglen kun vil stige i de kommende år. Det er den direkte årsag til, at vi hos Danske Maritime har skruet gevaldigt op for vores rekrutteringsindsats, ligesom vi kontinuerligt har gentaget over for vores folkevalgte politikere, at der skal sættes ind nu, hvis vi ikke skal miste det stærke fundament, vi som maritim nation står på. For mulighederne er mange, men det kræver adgang til det rigtige antal medarbejdere med de rigtige kompetencer.

Når man som os har teknisk uddannet arbejdskraft – på alle uddannelsesniveauer – øverst på ønskelisten, har det ikke skortet på dårlige nyheder over de seneste mange år. Men som den opmærksomme læser vil have opdaget, indikerer overskriften på dette indlæg, at der er gode nyheder at spore. Og det er også ganske vist. For når vi i så mange år har kæmpet mod den alarmerende udvikling, er det også på sin plads, at vi stopper op og glæder os over, at der faktisk er ting, der begynder at rykke. Det giver os troen på, at det, vi gør, virker, og håbet om, at vi lykkes med vores mission om at sikre vores virksomheder de bedste muligheder for at skaffe den nødvendige arbejdskraft – ikke bare nu, men også om 5, 10, 15 og 20 år.

De dårlige nyheder først

Men ingen roser uden torne, så inden vi for alvor vender blikket mod de gode nyheder, er det nødvendigt først at rette opmærksomheden mod de dystre udsigter for en lille stund.

De tekniske fag er nemlig i stor stil blevet valgt fra af de unge igennem længere tid. Særligt skidt har det stået til på erhvervsuddannelsesområdet, hvor de tekniske retninger langt fra trækker det antal elever, som vi har brug for i industrien. Med udgangspunkt i DREAM’s socioøkonomiske fremskrivning af arbejdsstyrken for personer med en erhvervsfaglig uddannelse som højest fuldførte uddannelse har Dansk Arbejdsgiverforening i en nylig udmelding konstateret, at antallet af faglærte står til at falde med 150.000 frem mod 2030. En væsentlig årsag skal findes i den demografiske udvikling, for en meget stor del af den faglærte arbejdsstyrke forventes at gå på pension hen over de næste 10 til 15 år. Men den lave tilgang til en række erhvervsuddannelser igennem de seneste år er også en del af forklaringen på den dystre fremskrivning.

Også på andre områder har udviklingen været alarmerende i længere tid, for interessen for STEM-fag (Science, Technology, Engineering og Mathematics) har været for nedadgående i mange år. Det betyder, at der bliver længere mellem fx ingeniører inden for flere vigtige retninger. Ifølge IDA vil Danmark i 2030 mangle 13.000 uddannede kandidater inden for ingeniørvidenskab, teknik og it. På det maritime område har det desuden i en årrække været et problem, at det simpelthen ikke var muligt at blive undervist i visse maritimt specialiserede fag på landets universiteter – på trods af, at den danske maritime industri årligt ville kunne aftage i omegnen af 100 nyuddannede ingeniører med maritime specialer.

Med andre ord er der virkelig brug for gode nyheder, for kurven skal knækkes – og det haster. Og derfor er det også særdeles positivt, at sensommeren har budt på flere af slagsen.

Dette er et uddrag af en længere maritim analyse fra interesseorganisationen Danske Maritime. Du kan læse hele analysen på linket her.

The post Maritim Analyse: Verdens bedste nyheder i blåt first appeared on Maritime Direct.

Powered by Labrador CMS