Historisk video: Den første CO2 er lagret i Nordsøen

Historisk video: Den første CO2 er lagret i Nordsøen

Danmark er nu et af de første lande i EU, der aktivt lagrer CO2 i undergrunden. Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard var med i Esbjerg, da den første CO2 tog turen ned i undergrunden.

Publisert Sist oppdatert
Historisk video: Den første CO2 er lagret i Nordsøen

Med overværelse af kronprins Frederik og med vestenvinden i ryggen, blev et nyt kapitel af Danmarkshistorien onsdag skrevet på Esbjerg Havn.

For første gang blev CO2 nemlig lagret i den danske undergrund, da pilotprojektet Greensand blev lanceret af INEOS og Wintershall DEA, som står bag den første danske lagring – en lagring, som nu finder sted langt ude i Nordsøen.

”CO2-lagring i Danmark eksisterer ikke længere kun på papiret – nu er processen en realitet, og det bringer os et godt skridt tættere på at nå klimamålene. For 50 år siden talte vi om gas og olie, når vi talte om Nordsøen. Men i dag kan jeg i stedet kalde det et spirende grønt erhvervseventyr – og det er stort,” siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.

Se videoen: Hvad er CO2-lagring og hvordan foregår det?

Formand for Europa-Kommissionen Ursula von der Leyen deltog også med en videotale, hvori hun understregede, hvor meget det betyder for EU, at CO2 nu også lagres i Danmark.

Den danske undergrund har ifølge GEUS i alt et lagringspotentiale på op mod 22 milliarder ton CO2, hvilket svarer til mellem 500 og 1000 års samlet dansk udledning på det nuværende niveau.

Fakta om CCS

  • Pilotprojektet Greensand er de første til at lagre CO2 i den danske undergrund. INEOS og Wintershall DEA står bag pilotprojektet.
  • I begyndelsen af februar blev de første danske tilladelser til storskala CCS givet til INEOS, Wintershall DEA og Total.
  • Danmark, Belgien og Flandern indgik sidste år den første aftale af sin slags om international transport af CO2.
  • Næste brik i CCS-puslespillet er transportinfrastrukturen for CO2.

Så blev den første CO2 lagret i Nordsøen. Fantastisk øjeblik. Wauw. Hep hep for den grønne omstilling @INEOS #projectgreensand #dkgreen #dkpol pic.twitter.com/c7uGT3nZXT

— Rikke Johan (@Rikkejohan) March 8, 2023

The post Historisk video: Den første CO2 er lagret i Nordsøen first appeared on Maritime Direct.

Powered by Labrador CMS