Havneudvidelse og bæredygtighed er ikke modsætninger

Havneudvidelse og bæredygtighed er ikke modsætninger

Bæredygtighed fylder meget i det daglige arbejde på Danmarks største erhvervshavn. Ikke alene har havnen ambitiøse målsætninger for sig selv, men man arbejder med hele værdikæden og de produkter og ydelser, der købes ved leverandørerne.

Publisert Sist oppdatert
Havneudvidelse og bæredygtighed er ikke modsætninger

Af Aarhus Havn

Aarhus Havn ønsker at gå forrest i den grønne omstilling, lyder det fra havnens driftsdirektør, Anne Zachariassen, der har ansvaret for bæredygtighedsarbejdet.

“Som landets største erhvervshavn har vi en særlig forpligtelse for det samfund, vi er en del af. Det gælder både lokalt, nationalt og internationalt. Det kan lyde lidt højtflyvende. Men vi tror faktisk på, at vi kan gå forrest. Ikke alene ved at sætte ambitiøse målsætninger – men med konkrete handlinger,” siger Anne Zachariassen.

Aarhus Havn har en målsætning om at blive Østersøområdets mest bæredygtige havn og CO2-neutral i 2030. I 2022 reducerede havnens dens CO2-udledning med 20 procent i forhold til året før.

En havneudvidelse med fokus på CO2

Den politiske aftale om en kommende havneudvidelse af Aarhus Havn har stort fokus på klima og bæredygtighed. Partierne bag aftalen stiller krav om, at Aarhus Havn fuldt ud skal kompensere for den CO2, som anlæggelsen af havneudvidelsen udleder.

“Det er vel nok den mest ambitiøse klimamålsætning for et stort anlægsprojekt i byens historie. Det bakker vi helhjertet op om. Havneudvidelsen i sig selv understøtter mere bæredygtig transport på søvejen. Det er godt. Nu har vi så også muligheden for at sætte nye grønne standarder for anlægsprojekter og særligt havneudvidelser,” lyder det fra Anne Zachariassen, der fortæller, at arbejdet med CO2-kompenserende tiltag fylder meget i øjeblikket.

“Vi arbejder i øjeblikket med tiltag, der kan kompensere for CO2-udledningen ved anlæggelsen af havneudvidelsen. Allerede nu arbejder vi eksempelvis med etablering af en solcelleø bag den kommende ydermole. Vi arbejder også på etablering af landstrøm til containerskibe og ikke mindst et nyt energisymbiose-projekt sammen med virksomhederne på havnen.”

Lavere CO2-aftryk belønnes

Aarhus Havn har udviklet en særlig udbudsmodel til den kommende havneudvidelse. Her ønsker havnen med en CO2-skyggepris at belønne de leverandører, der kan levere et lavere CO2-aftryk.

“Vi har arbejdet målrettet med at tilrettelægge et udbud af den kommende havneudvidelse. Her har vi fra start haft den klare ambition, at CO2-aftrykket skulle reduceres. Derfor har vi i samarbejde med eksperter på området udarbejdet en udbudsmodel, hvor vi kommer til at indlægge en CO2-skyggepris på 1500 kroner per ton. Det er meget ambitiøst. Og jeg tror faktisk ikke, at det er set i større anlægsprojekter før. Men vi er sikre på, at det vil bidrage til et væsentligt lavere CO2-aftryk. Og så gør det ikke noget, hvis vi kan være med til at sætte standarden for anlægsprojekter i fremtiden,” slutter Anne Zachariassen.

The post Havneudvidelse og bæredygtighed er ikke modsætninger first appeared on Maritime Direct.

Powered by Labrador CMS