Gamle Tyra-platforme er historie – Hele 98,5 procent er genbrugt

Gamle Tyra-platforme er historie – Hele 98,5 procent er genbrugt

Der er ikke meget tilbage af de gamle Tyra-platforme efter de har været forbi ophugningsværftet M.A.R.S. i Frederikshavn.

Publisert Sist oppdatert
Gamle Tyra-platforme er historie – Hele 98,5 procent er genbrugt

Danmarkshistoriens største genanvendelsesprojekt af offshore installationer er med succes afsluttet. Efter 2,5 års arbejde med at skille de gamle platforme fra Tyra-feltet ad, er 98,5 procent af materialet anvendt.

“Et af hovedelementerne i det store Tyra-genopbygningsprojekt var nedtagning og genanvendelse af mere end 50.000 tons stål fra det gamle Tyra, eller hvad der svarer til syv Eiffeltårne. Vi skulle bygge mange processer og retningslinjer op fra bunden, da der på det tidspunkt ikke eksisterede regler i Danmark. Men nu, hvor vi markerer den vellykkede afslutning på genbrug, er vi mange erfaringer rigere, og jeg er sikker på, at vores Tyra-erfaringen kan bidrage til et væld af viden, der er nødvendig for fremtidige projekter,” siger Tyra Genopbygnings-Viceprojektdirektør for TotalEnergies EP Denmark, Lars Bo Christiansen.

Genanvendelse og genbrug har fra start været en integreret del af Tyra-projektet, hvor TotalEnergies og partnerne i Dansk Undergrunds Consortium – Noreco og Nordsøfonden – har stillet høje krav til samarbejdspartnere og indtænkt bæredygtighed i alle led af planlægningsprocessen. Lige fra krav til, hvor meget der skulle genanvendes fra platformene til, hvordan materialerne skulle bruges. Det har krævet et grundigt forarbejde at sikre den bedste nedtagnings- og genanvendelsesproces – både med hensyn til sikkerhed og bæredygtighed. 

“Vi er stolte over, at M.A.R.S. er blevet valgt til dette spændende projekt med fokus på, at de gamle Tyra-platforme genanvendes på den mest miljøvenlige måde. Vores værft er bygget til formålet helt fra bunden, og derfor har det været muligt at indtænke innovative løsninger for sikkerhed, bæredygtighed og miljø. Vores samarbejde med Frederikshavn Havn og de lokale myndigheder omkring tilblivelsen af værftet, har skabt et moderne og sikkert værft i verdensklasse og vi opnåede exceptionelle genanvendelsesresultater,”
siger direktør for M.A.R.S. Europe, Kim Thygesen.

Specialuddannet personale har metodisk fjernet og nedtaget udstyr og dele fra de enorme platforme siden de ankom i deres oprindelige form på land, og som sådan har de sikret, at næsten alt materiale enten er blevet direkte genbrugt eller genanvendt.

“Nogle dele af platformen vil blive genbrugt i deres oprindelige form. For eksempel, er nogle af generatorerne genanvendt andre steder. Andre dele vil blive forarbejdet og handlet videre på det internationale marked og indgå i den cirkulære økonomi på ny – det kan eksempelvis være stålet fra Tyra, som bliver smeltet om og kan genanvendes til nye byggeprojekter og lignende. Det er dog ikke alt fra de gamle platforme, som vender tilbage til industrien. Nogle rør og kæder er blevet leveret til Frederikshavn Gymnasium, hvor de skal bruges til et maritimt undervisningsprojekt. Andre dele er blevet doneret til Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg, hvor de bliver udstillet. Endelig har vi samlet en del medicinsk udstyr sammen med M.A.R.S og transporteret det til Ukraine, hvor befolkningen forhåbentlig kan få glæde af det,” siger Jens Kloster, Decommissioning, Transport & Installation Manager for Tyra Genopbygningen hos TotalEnergies EP Danmark.

Mens genanvendelsen af det gamle Tyra er slut, går opbygningen af Tyra II ind i den afsluttende fase med alle otte platforme installeret i den danske Nordsø. Det betyder, at alt fokus nu er på at færdiggøre og sætte strøm til de installerede platforme samt genkoble dem til den eksisterende Nordsø-infrastruktur mod første gasproduktion fra Tyra II i vintersæsonen 2023/24.

The post Gamle Tyra-platforme er historie – Hele 98,5 procent er genbrugt first appeared on Maritime Direct.

Powered by Labrador CMS