Ny nødhjælp til Odense Fjord

Ålegræs skal gøre Odense Fjord sundere. Foto: Odense Fjord Samarbejdet
Ålegræs skal gøre Odense Fjord sundere.

Første forsøg med udplantning af ålegræs gik ikke så godt, men nu gøres nyt forsøg.

Publisert

1.250 ålegræsskud er den seneste uge blevet plantet i Odense Fjord, og der er god brug for hvert et skud.

Ålegræs fungerer nemlig som førstehjælp for den hårdt prøvede fjord, da de grønne planter fjerner næringsstoffer og kulstof fra vandet ved at binde det i deres biomasse. Desuden skaber ålegræs leve- og ynglesteder for små og større dyr og kan udgøre en permanent fødekilde. Det skriver Odense Fjord Samarbejdet i en pressemeddelelse.

Plads til forbedring

Men sidst der blev plantet ålegræs, var det dødt på 10 ud af 13 steder efter 11 måneder.

– Vi håber på, at der er nogle af de nye lokaliteter, hvor ålegræsset får bedre vilkår. For eksempel ved Firtalsdæmningen ved Egensedybet på Nordfyn, hvor det vil være godt beskyttet mod vinden. Hvad end det går bedre eller ej, har vi brug for at blive klogere på fjordens vandtilstand og presfaktorer, og det får vi, når vi ser på, hvorvidt ålegræsset overlever, siger Mogens Flindt, professor og forskningsleder på Syddansk Universitet.

Syddansk Universitet er en del af partnergruppen bag Odense Fjord Samarbejdet, der står bag udplantningen. Det er anden gang, der laves forsøg med ålegræs i Odense Fjord, som lider under en høj mængde af alger og næringsstoffer.

Sammen med udplantninger bliver der placeret måleenheder, som logger lys-, temperatur- og iltforhold hvert 10. minut, så forskergruppen får indblik i, om der er iltsvind eller at lysforholdene er for dårlige gennem flere år.

Ifølge Mogens Flindt er det ikke udelukkende negativt, at så stor en del af den første udplantning døde.

– Det kom ikke bag på mig, og det er derfor, vi laver mindre test som det, vi har sat i værk nu. Det koster ikke så meget tid, og vi bliver stadig klogere efter hvert forsøg. Vi har behov for dokumentation af miljøtilstanden og levevilkårene på de her lokaliteter, og vi er allerede blevet klogere efter første udplantning, siger han.

Et af flere projekter

Formålet med udplantningerne er i sidste ende at undersøge, hvordan ålegræsset på længere sigt kan leve og gro på egen hånd, og det er et af flere sideløbende projekter, som Odense Fjord Samarbejdet har iværksat.

– I vores partnerskab er vi fast besluttet på at arbejde systematisk med viden og evidens, og det er en stor fornøjelse at se, at vi sætter handling bag ordene i en lang række projekter. Sideløbende arbejder vi hårdt på at sikre yderligere finansiering, så vi kan igangsætte endnu flere aktiviteter, siger Odense Fjord Samarbejdets sekretariatsleder, Mads Søndergaard Thomsen.

Hvorvidt de nye udplantninger klarer sig bedre end de første vil stå klart til efteråret.

Powered by Labrador CMS