Hirtshals Havn har modtaget sin nye slæbebåd

Slæbebåden Sibba. Foto: Hirtshals Havn
Slæbebåden Sibba.

Hirtshals Havn har netop taget imod sin nye slæbebåd Sibba, der er et led i havnens strategi om at kunne hjælpe flere store skibe med at komme til og fra kaj under besværlige vindforhold.

Publisert Sist oppdatert

En ny slæbebåd med navnet Sibba er netop ankommet fra Tyrkiet til Hirtshals Havn efter godt tre uger til søs. Den nye slæbebåd skal hjælpe store fartøjer med at komme sikkert til og fra kaj, når vinden er hård. Havnen har investeret i den nye slæbebåd for at styrke sikkerheden, og fordi den planlagte havneudvidelse vil medføre, at flere store fartøjer, eksempelvis ro/ro-skibe og specialfartøjer til lastning og losning af CO2, kommer til Hirtshals i de kommende år.

“Vores gamle slæbebåd var ikke tidssvarende, fordi den ikke var stærk nok til at imødekomme vores behov. Som de fleste ved, blæser det fra tid til anden meget kraftigt i Hirtshals, og vi har naturligvis et ønske om at styrke sikkerheden for eksisterende og kommende kunder. Det bliver endnu vigtigere i de kommende år, fordi havneudvidelsen betyder, at større skibe kan anløbe havnen,” siger CEO ved Hirtshals Havn, Per Holm Nørgaard.

Sibba skal i første omgang primært hjælpe store færger, der skal til eller fra kaj, når vindforholdene er ugunstige.

Færgerne er i dag større end tidligere, og Hirtshals Havn kan yde en bedre service over for færgerederierne og kommende kunder, fordi den nye slæbebåd er betydeligt stærkere end den gamle. Når nye kunder skal benytte havnen, kan de også føle sig trygge ved, at de kan få hjælp i hårdt vejr.

Den nye slæbebåd er af typen ASD og 18,7 meter lang og 9,2 meter bred. Den har et pæletræk på over 30 ton, hvilket er mere end dobbelt så meget som den gamle. Pæletrækket er et udtryk for, hvor mange ton en slæbebåd kan trække, mens den ligger stille.

Bådtype er testet grundigt

Havnens gamle slæbebåd blev bygget i 1979 og har siden 2005 ydet assistance til skibe i Hirtshals. Sibba blev bygget i 2019 som den 10. i en serie på 17, og foruden en fordobling i trækkapacitet styres den nye slæbebåd også på en anden måde, blandt andet med en særlig type joystick, hvilket er nyt for mandskabet. Der venter derfor en grundig oplæring af slæbebådspersonalet, så de klædes på til at manøvrere den nye båd.

“Vi har købt en slæbebåd, der er blevet grundigt testet, og som kan fungere under de vindforhold, der er i Hirtshals. Vi har afsøgt markedet gennem de seneste to år og set flere både for at sikre os, at vi fik den rigtige kvalitet. Vi er overbeviste om, at vi med Sibba har fundet en slæbebåd, der passer til vores behov både i dag og i fremtiden,” siger Master Mariner and Fleet Manager hos Hirtshals Havn, Robert Hansen.

Han tilføjer, at Hirtshals Havn er en af de få danske havne, som har et fast tilbud om slæbebådsservice, og som kan assistere med få timers varsel. Det bliver især en fordel, når der kommer flere store skibe til Hirtshals efter havneudvidelsen, som efter planen er færdig i 2027.

Powered by Labrador CMS