Sensation – Sjældne hajunger klækker i Kattegatcentret

Zebrahornhajunge. Foto: Kattegatcentret
Zebrahornhajunge.

To yderst sjældne hajunger med striber som en zebra er kommet til verden i Kattegatcentret, og det er lidt af en sensation. Det er nemlig første gang nogensinde, at der klækker zebrahornhajer i et akvarium i Europa – og på verdensplan, kan det tælles på én hånd.

Publisert Sist oppdatert

Det vrimler nærmest med hajunger i Kattegatcentret for tiden. Det er nemlig ikke mere end godt og vel en måned siden, at Kattegatcentrets revlehajhun overraskede alt og alle med en sensationel hajfødsel i hajtanken. Og nu har endnu et hold sjældne hajunger set dagens lys, for natten til søndag kom to zebrahornhaj-unger til verden i Kattegatcentret – og også denne gang er det en historisk begivenhed.

”Så vidt vi ved, er det første gang i Europa, at der er registeret avl på zebrahornhajer, og på verdensplan er det også en sjældenhed med kun ganske få fortilfælde. Så det er kæmpestort, og vi er super stolte af, at det er lykkedes os at avle på denne hajart,” fortæller kurator og marinbiolog i Kattegatcentret, Rune Kristiansen.

Og de to hajunger, der er cirka 20 cm lange, og som navnet antyder har sorte striber langs kroppen, forventes at få søskende i nærmeste fremtid. For yderligere tre zebrahornhaj-æg er meget tæt på at klække.

”Det er et halvt år siden, at vores zebrahornhaj-hun til vores store overraskelse pludselig lagde seks ægkapsler over en periode på tre uger, og siden har vi holdt nøje øje med dem. Et enkelt hajæg gik desværre til, men de resterende har overlevet – og nu kan vi se, at æggeblommen er spist op, så det er bare et spørgsmål om tid, før de sidste hajæg også vil klække,” fortæller Rune Kristiansen.

Fakta:

  • Zebrahornhajer har artsnavnet Heterodontus zebra.
  • Nogle hajarter føder levende unger, mens andre hajarter – og oftest de bundlevende – lægger æg.
  • Zebrahornhajer er en sjældenhed i akvarier verden over.
  • Der findes meget lidt viden om avl på zebrahornhajer, så Kattegatcentret er forgangs-akvarie.
  • Zebrahornhajers ægkapsler har en yderst særpræget form og udseende.
  • De nyklækkede hajunger kan opleves i Kattegatcentrets udstilling.
Powered by Labrador CMS