Leder: Opråb til den nye regering – Genovervej kameraovervågningen!

Stefan Holmager Larsen. Chefredaktør, FiskerBladet
Stefan Holmager Larsen. Chefredaktør, FiskerBladet

En knude i maven, højtløftede skuldre hævet til op over begge ører, eller oplevelsen af at have glemt at trække vejret dybt ned i maven hele dagen. De fleste af os har på ét eller andet tidspunkt oplevet at have det dårligt over et pres hængende over hovedet. Men for en stor gruppe danske fiskere er frustrationer over mistænkeliggørelse imidlertid blevet en fast del af hverdagen, efter kameraovervågningen af fiskeskibe i Kattegat er blevet tvunget ned i halsen på dem.

Publisert Sist oppdatert

Trods manglende evidens for at fiskerne overfisker og ‘glemmer’ at følge reglerne, så har skiftende fiskeriministre alligevel valgt at fortsætte det orwellske projekt, der fik sin begyndelse for godt to år siden. Selvom en tidligere evaluering fra Fiskeristyrelsen har konkluderet, at arbejdsmiljøet ombord på kutterne belastes af overvågningen, og at fiskernes adfærd ikke har ændret sig ombord på de overvågede fartøjer, så har man fra politisk hånd altså alligevel valgt at tromle videre med det bizarre projekt i et i forvejen presset erhverv.

Vi skal naturligvis ikke glemme, at overvågningen i sidste ende skal sikre store og sunde fiskebestande i de danske farvande, og det var da også derfor, at Danmarks Fiskeriforening tidligere ad dialogens vej forsøgte at gå politikerne i møde med kompromiser. For der skal naturligvis ikke meget logisk tænkning til, før man godt kan regne ud, at fiskerne ikke er interesserede i at udrydde de fisk, som de selv lever af. Den fremstrakte hånd blev imidlertid ikke gengældt, og fiskerne oplevede – som så mange andre før dem – at opråb af de folkevalgte kan føles som at kaste bold med en dyne.

Foreløbige resultater fra en ny stor undersøgelse, som Syddansk Universitet har delt med FiskerBladet, viser – langt fra overraskende – at psykisk belastning og mistænkeliggørelse er nogle af de konsekvenser, som besætningerne oplever på kutterne, og hele 85 procent af de i undersøgelsen adspurgte fiskere har tilkendegivet, at indførelsen af kameraerne fører til arbejdsrelateret stress.

Den nye forskning af fiskernes arbejdsmiljø taler altså et entydigt sprog, og spørgsmålet er, om den nye SVM-regering – og det nye Folketing – kan sidde så grumme tal overhøring.

Derfor skal der fra FiskerBladet lyde en klar opfordring til vores nye ledende politikere om at lytte godt efter et enstemmigt erhverv og grundigt genoverveje, om ikke kameraovervågningen nu alligevel bør
trækkes tilbage?

Læs meget mere om fiskernes arbejdsmiljø og kameraovervågningens konsekvenser i den nye udgave ad FiskerBladet lige her.

De bedste hilsner,

Stefan Holmager Larsen,
Chefredaktør, FiskerBladet

Powered by Labrador CMS