Dansk finanslov bremser unge grønlænderes uddannelse

Georg Stages grønlandske elever har hejst deres flag under en sejlads i skibets motorjolle sidste weekend, hvor de lå i fjordene i det sydvestlige Norge. Foto: Bjarke Wahlqvist
Georg Stages grønlandske elever har hejst deres flag under en sejlads i skibets motorjolle sidste weekend, hvor de lå i fjordene i det sydvestlige Norge.

Skoleskibet Georg Stage reserverer hver tiende plads til grønlandske elever, men skibet bliver beskåret på finansloven.

Publisert

De sidste tre år har skoleskibet Georg Stage optaget 12 grønlandske elever om året, men det vil den danske regeringen ændre på. I finanslovsforslaget for 2022 er der nemlig kun afsat penge til at skibet kan sejle ét togt, i stedet for som tidligere to.

Det betyder at antallet af elever bliver halveret til næste år, og derfor bliver der kun plads til seks grønlændere i stedet for 12.

”Det er frygteligt, for vi ved at Skoleskibet Georg Stage åbner mange muligheder for de unge mennesker. Vores elever er meget efterspurgte, især i fiskeriet og i Royal Arctic Line,” siger direktør Asser Amdisen.

Den første grønlandske elever blev optaget på Skoleskibet Georg Stage i 1962, og siden 1964 har der været grønlændere på alle togter. I alt er over 350 grønlændere blevet uddannet ombord på Georg Stage.

Uddannelsen på skoleskibet er gratis for grønlændere, da den bliver betalt af den Lichtenbergske Fond i samarbejde med Selvstyret. De betaler også rejsen frem og tilbage mellem Grønland og Danmark. Uddannelsen er SU-berettiget.

Powered by Labrador CMS