Bombe under fiskeriet med nye EU-krav til søpakkede landinger

Arkivfoto: Hvide Sande Havn

Sidste år kom EU Kommissionen med en udmelding, der kan få store konsekvenser for den europæiske fiskeindustri, da man underkendte den praksis, som anvendes i dag for søpakkede landinger.

Publisert

Af Jonas Hooge

Gennem flere år har den danske fiskeindustri, i samarbejde med Fiskeristyrelsen, udarbejdet fælles retningslinjer for, hvordan man kontrollerer søpakkede landinger – altså fisk, der er pakket og vejet på skibene, inden de kommer i land. Her er parterne blevet enige om, at man laver stikprøvekontrol af skibenes fangst, hvilket indtil nu har fungeret fint fra begge sider af bordet.

Sidste år valgte EU Kommissionen imidlertid at underkende den praksis, og det kan få store konsekvenser for den europæiske fiskeindustri. Sådan lyder det i hvert fald fra auktionsmester på Hanstholm Fiskeauktion, Jesper Kongsted, da det, såfremt kommissionens forslag bliver til realitet, vil betyde, at al fisk skal kontrolvejes på land. En praksis, der vil få store økonomiske konsekvenser for fiskerne.

“Som det ser ud lige nu, så har vi et rigtig godt samarbejde med Fiskeristyrelsen, og vi kan se, at styrelsen gennem de sidste fire-fem måneder er begyndt at råbe lidt op i forhold til EU Kommissionen, hvor de påpeger, at den plan, vi kører med nu, faktisk ikke er så skæv endda. Kan vi få EU til at lytte til det, vi siger, og acceptere det vi kommer med, så er vi kommet langt, må jeg sige, men der er et stykke vej endnu,” lyder det fra auktionsmesteren.

Troede reglerne kun gjaldt i Danmark

Tidligere i år var Jesper Kongsted samlet med flere europæiske kolleger til et møde i Holland, og her blev man enige om, at forsøge at danne fælles front og dermed stå stærkere i kampen for et mere lempeligt regelsæt, end det EU lige nu lægger op til.

“I en del europæiske lande var det ikke helt gået op for dem, at de regler som EU barsler med, ikke blot kommer til at gælde for Danmark, men for hele EU, og det fik flere til at spærre øjnene op og konstatere, at det nok var en god idé at gå sammen. Derfor har vi nedsat en gruppe bestående af Danmarks Fiskeriforening, fiskeriforeningerne i Tyskland og Holland samt en repræsentant for de hollandske fiskeauktioner og så mig selv, hvor vi vil forsøge at få foretræde for EU Kommissionen. Så må vi se, om det hjælper noget, og om vi overhovedet får et møde i stand,” siger Jesper Kongsted og tilføjer:

“Fiskeristyrelsen bakker os op og har sendt den plan, som vi kører med nu, til EU og sagt, at den skal I acceptere, så vi ikke skal kontrolveje det hele, men gøre som vi hidtil har gjort med pletvise kontrolvejninger. Så jeg synes, vi er på rette vej. Men omvendt er jeg også bevidst om, at vi langtfra er i mål, og at der stadig er kampe, der skal kæmpes.”

Dette er et uddrag af en længere artikel, som er blevet bragt i magasinet FiskerBladet. Du kan læse hele artiklen samt resten af magasinet ganske gratis ved at klikke her.

Powered by Labrador CMS