Esbjerg Havn starter udvidelse til 500 millioner kroner

Vindmølleelementer klar til at blive fragtet fra Esbjerg Havn. Arkivfoto: Esbjerg Havn
Vindmølleelementer klar til at blive fragtet fra Esbjerg Havn.

Havnen i Esbjerg er snublende tæt på at begynde en større udvidelse til 500 millioner kroner. Det er femte etape, som medfører en 10 procent forøgelse af de samlede arealer på en af Danmarks absolut største havne.

Publisert

Efter mere end fem års beregninger og udarbejdelse af miljøkonsekvensvurderingen (VVM) efterfulgt af høringer og behandling af kommentarer har Esbjerg Havn nu endelig fået tilladelse til endnu en stor havneudvidelse.

Godkendelsen gælder anlæggelse af mere end 500.000 kvadratmeter ekstra havn, og havneudvidelsen er planlagt øst for de eksisterende arealer og flytter derved havnegrænsen helt ud til Vadehavet.

Oprindeligt var Esbjerg Havns ønske at udvide i retning mod Fanø. Det er dog blevet ændret til den nuværende plan – blandt andet på grund af modstand fra Fanø Kommune.

Hele havneudvidelsen vil være færdig i tide til, at det kan lykkes at imødekomme de arealkrav, som følger af den forventede stigning i havvindskapaciteten – og ikke mindst etableringen af energiøer i Danmark.

Havneudvidelser er nødvendige for udbygningen af havvind i Europa, og Wind Europe opgjorde i maj måned de nødvendige havneinvesteringer til 6,5 milliarder euro, såfremt de europæiske havne skal kunne følge med behovet for havvind.

Den endelig godkendelse af igangsætningen forventes på Esbjerg Havns bestyrelsesmøde i denne uge, og umiddelbart derefter vil indpumpningen af sand begynde.

Hele havneudvidelsen forventes at stå færdig i 2025, og den forventes at koste mere end 500 millioner kroner.

Powered by Labrador CMS