Trods store investeringer:

Nordjysk fiskerihavn reducerer gælden markant

Selvom Hirtshals Havn på 14 år har foretaget investeringer for 358 millioner kroner, så er det alligevel lykkedes at afviklet mere gæld, end man har optaget. Det viser en ny opgørelse fra havnen.

Den økonomiske udvikling i Hirtshals Havn har gennem en årrække været særdeles positiv, og fremgangen fortsætter i de kommende år. Det viser en ny opgørelse fra havnen, som de har præsenteret i en pressemeddelelse.

Selvom Hirtshals Havn har investeret betydelige beløb i blandt andet faciliteter for havnens virksomheder og et nyt, grønt erhvervseventyr, så er der nemlig så godt styr på økonomien, at havnens gæld står til at være halveret inden for få år.

"Økonomien i Hirtshals Havn er bundsolid. Det er et resultat af velovervejede beslutninger gennem en lang årrække. Havnen har sat tæring efter næring, og i de seneste 14 år har vi afviklet mere gæld, end vi har optaget. I 2028 har vi halveret vores nuværende gæld," lyder det fra havnens administrerende direktør Per Holm Nørgaard.

80 millioner kroner i gæld i 2028

Et kig i tallene viser, at havnen i perioden fra 2009 til 2022 har investeret for 358 millioner kroner, og selvom man i samme periode har optaget gæld for 175 millioner kroner, så er der samtidig afviklet gæld for knap 200 millioner kroner. Derudover har havnen egenfinansieret investeringer for omkring 183 millioner kroner i årene fra 2009 til 2022.

"På trods af store investeringer i fremtiden var vores gæld 23 millioner kroner mindre i 2022 end i 2009, og gældsafviklingen tager endnu mere fart i de kommende år. Vores nuværende gæld på cirka 160 millioner kroner bliver reduceret til cirka 80 millioner kroner i løbet af 2028 – altså halverer vi vores gæld på fem år ved at afdrage 80 millioner kroner ud af vores løbende drift. Det er en udvikling, som vi er meget tilfredse med," lyder det fra Per Holm Nørgaard.

Hirshals Havn spiller blandt andet en nøglerolle i projektet om etableringen af Nordeuropas største CO2-hub, hvor havnen har indgået en aftale med flere store koncerner om lagring og udskibning af CO2 til tomme gas- og oliefelter i Nordsøen. Derudover arbejder Hirtshals Havn løbende på at skabe gode betingelser for traditionel havnedrift med fiskeri, logistik og færgeruter til Norge, Island og Færøerne som omdrejningspunkter.

Powered by Labrador CMS