Kick-off for CCU-HUB AALBORG – et nordjysk erhvervseventyr

Transportminister Trine Bramsen på besøg i forbindelse med kick-off-mødet på Aalborg Havn. Foto: Port of Aalborg
Transportminister Trine Bramsen på besøg i forbindelse med kick-off-mødet på Aalborg Havn.

For nylig var Port of Aalborg værter ved kick-off-mødet for et metanol-demonstrationsprojekt, CCU-HUB AALBORG, under det nordjyske erhvervsfyrtårn, CO2Vision. Her blev de første skridt mod fremtidens erhvervseventyr i Aalborg taget.

Publisert

Udvikling og udbredelse af CCU-teknologier (Carbon Capture and Utilization) har stort fokus både nationalt og internationalt som en helt central brik i indfrielse af de globale målsætninger for CO2-reduktion inden for blandt andet industri og transport.

“Udviklingen går stærkt, og konkurrencen er skarp, så det er nu, der skal rykkes, hvis Nordjylland vil med helt i front inden for CCU. Aalborg har optimale forudsætninger for CCU, fordi vi har et integreret energisystem på tværs af el-, varme-, gas- og transportsektorerne samt adgang til store CO2-kilder. Aalborg og Nordjylland kan blive den den europæiske højborg og udstillingsvindue for storskalatest og demonstration af CCU, såfremt vi sikrer de nødvendige rammer for udvidelse og etablering af vedvarende energi samt adgang til lokale CO2-kilder,” , siger Group Chief Visionary Officer hos Port of Aalborg, Jesper Raakjær.

Private og offentlige aktører i Nordjylland er derfor gået sammen i et ambitiøst konsortium om Nordjyllands nye erhvervsfyrtårn, CCU-HUB AALBORG.

CCU-HUB AALBORG er en udløber af projektet GreenCem og arbejder videre med de problemstillinger og muligheder, der blev fundet i det tidligere projekt. Målet er at skabe et nyt forretningsområde i Aalborg omkring opsamling, lagring og brug af CO2.

CCU-HUB AALBORG er et demonstrationsprojekt med fokus på at vise, at CO2 kan omdannes til noget brugbart, eksempelvis metanol til tankning af biler og tankstationer.

“Projektet har et enormt potentiale. Med bidrag fra hele værdikæden vil CCU-HUB AALBORG skabe og sikre et stærkt fundament for en både kortsigtet og langsigtet værdiskabelse i Nordjylland. CCU-HUB AALBORG understøtter hele Power-to-X-værdikæden og vil fremme udbygningen af ​​den eksisterende infrastruktur til en meget grønnere transportsektor via eksempelvis metanol,” siger Jesper Raakjær.

Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse støtter udviklingen af det nordjyske erhvervsfyrtårn med 92,4 millioner kroner fra REACT-EU, heraf er ​​CCU HUBAALBORG finansieret med 18,5 millioner kroner.

Powered by Labrador CMS