Stor tilfredshed med ny aftale om adgang til britisk farvand

Både Danmarks Fiskeriforening og Danmarks Pelagiske Producentorganisation glæder sig over den aftale, som EU mandag indgik med Storbritannien om fiskeri i britisk farvand.
Læs også:
-
Lars Løkke vil fastholde presset mod briterne efter tobis-dom
-
Danske erhvervsfiskere glæder sig over EU-sejr i tobissag
-
Voldgiftsretten dømmer til EU's fordel i sag om tobisfiskeri
-
TripleNine fastholder højt aktivitetsniveau i presset marked
-
Forbud mod bundslæbende fiskeri og kompensation af CO2-afgiften
Der er stor ros til EU-kommissionens formand Ursula von der Leyen for den aftale med Storbritannien, som mandag blev præsenteret som et første skridt mod en normalisering af forholdet mellem UK og EU.
Aftalen betyder blandt andet, at der bliver sikkerhed for EU’s fiskeres adgang til britisk farvand i 12 år frem, og det giver stabilitet og forudsigelighed, lyder der fra de to store fiskeriorganisationer i Danmark, Danmarks Fiskeriforening (DFPO) og Danmarks Pelagiske Producentorganisation (DPPO).
"Stabile rammevilkår er altid vigtige for erhvervslivet. Og vi er glade for, at man på allerhøjeste sted i EU anerkender, at fiskeri er et vigtigt erhverv for hele Europa," lyder det fra formand for DFPO, Svend-Erik Andersen.
Stadig uløste problemer
Danske fiskere mistede fiskekvoter for omkring en milliard danske kroner i forbindelse med Brexit, og selvom dagens aftale er et stort skridt i den rigtige retning, er de kvoter ikke kommet tilbage, og der er stadig problemer, som ikke er løst.
"Vi har jo en sag kørende om adgangen til at fiske tobis i britisk farvand, som briterne lukkede af hensyn til fuglebeskyttelse. Her har briterne tabt første runde ved voldgiften, men vi har endnu ikke set løsningen på problemet. Og dagens aftale fjerner ikke briterne mulighed for at lave hindringer for europæiske fiskere på andre måder," siger formand for DPPO, Jens Schneider Rasmussen.
Begge fiskeriorganisationer understreger, at de ikke har nærlæst aftalen endnu, men generelt er de tilfredse med enhver tilnærmelse mellem EU og Storbritannien.
"Alt der kan være med til at normalisere forholdet til Storbritannien er kærkomment. Det gælder for os i fiskeriet, men jeg tror faktisk, vi taler på hele dansk erhvervslivs vegne her. Så lad os håbe, at det, vi har set i dag, er begyndelsen på endnu tættere samarbejde med briterne," lyder det fra Svend-Erik Andersen.