Voldgiftsretten dømmer til EU's fordel i sag om tobisfiskeri

Tobis.

Der er nu truffet afgørelse i voldgiftssagen mellem EU og Storbritannien, hvor Voldgiftsretten finder, at det britiske forbud var et uforholdsmæssigt stort indgreb i tobisfiskeriet.

Det vakte stor frustration i både Danmark og EU, da Storbritannien i marts 2024 nedlagde forbud mod fiskeriet efter tobis i henholdsvis engelsk farvand og skotsk farvand.

EU-Kommissionen indledte derfor i oktober 2024 en voldgiftssag mod Storbritannien, og nu ligger dommen klar. Det oplyser Ministeriet for Landbrug, Fødevarer og Fiskeri i en pressemeddelelse.

Voldgiftsretten er enig i EU-Kommissionens påstand om, at det britiske forbud var et uforholdsmæssigt stort indgreb. Voldgiftsretten har dog samtidig afvist, at lukningen af tobisfiskeriet i skotsk farvand ikke var proportionalt og har heller ikke givet EU medhold i, at Storbritannien ikke har anvendt den bedst tilgængelige biologiske rådgivning som baggrund for beslutningen.

"Tobisfiskeriet har stor betydning for dansk erhvervsfiskeri og følgeerhvervet. Jeg kan med tilfredshed konstatere, at Voldgiftsretten giver EU-Kommissionen ret i, at UK (Storbritannien, red.) er gået for langt ved at indføre et fuldt forbud mod fiskeri efter tobis i engelsk farvand i Nordsøen. Gennem hele forløbet har vi fra dansk side foretrukket en forhandlet løsning, da der er behov for et tæt samarbejde om fiskeriforvaltningen mellem EU og UK. Nu er næste skridt, at vi skal se, hvordan UK vil efterleve kendelsen," lyder det fra fiskeriminister Jacob Jensen (V).

Voldgiftsrettens kendelse er bindende for begge parter og kan ikke ankes.

Fakta

  • Voldgiftretten har givet EU medhold i, at det britiske forbud mod tobisfiskeri i den engelsk del af Nordsøen ikke var proportionalt.
  • Voldgiftretten har dog afvist EU’s påstande om, at tobisforbuddet i skotsk farvand ikke var proportionalt, at UK ikke har anvendt den bedst tilgængelige videnskabelige rådgivning som baggrund for beslutningen om at lukke for tobisfiskeriet, og at lukningen af tobisfiskeriet var diskriminerende over for EU-fiskere.
  • Voldgiftsrettens kendelse er bindende for begge parter og kan ikke ankes. UK skal inden for 30 dage meddele EU, hvordan man vil efterleve kendelsen om, at forbuddet mod fiskeri efter tobis i engelsk farvand i Nordsøen ikke var proportionalt.
  • Det britiske forbud har ramt Danmark særlig hårdt, da danske fiskere har 96 pct. af den samlede EU-kvote for tobis, og størstedelen af det danske fiskeri efter tobis foregår traditionelt i britisk farvand.
  • For perioden 2017-22 var den gennemsnitlige landingsværdi for fangster af tobis i britisk farvand 135 mio. kr. per år. Derudover følger væsentlige økonomiske konsekvenser for forarbejdningsindustrien og den samlede værdikæde.
  • Det er Brexit-aftalen (Handels- og Samarbejdsaftalen) mellem EU og UK, der sætter rammen for de foranstaltninger, der kan træffes på blandt andet fiskeriområdet. Aftalen trådte i kraft i 2021 efter UK's udtræden af EU.
  • Kilde: Ministeriet for Landbrug, Fødevarer og Fiskeri

Powered by Labrador CMS