Månedens skib: M146 Nordfangst

M146 Nordfangst under søsættelsen. Foto: Bredgaard Boats
M146 Nordfangst under søsættelsen.

Værftet Bredgaard Boats på Rødbyhavn har netop søsat nybygningen M146 Nordfangst – en knap 15 meter lang fiskekutter bygget med glasfiberskrog.

Publisert Sist oppdatert

Tekst af Peter Brandi

Smilene var brede og tilfredsheden stor, da Bredgaard Boats i midten af september kunne se endnu et af værftets nybyggede fiskefartøjer ramme vandet i Rødbyhavn. Skibet, der har fået navnet M146 Nordfangst, er den seneste af værftets nybygninger i glasfiber, som denne gang er bestilt af det norske rederi Nordfangst Røst AS.

At Nordfangst er blevet bygget i glasfiber er dog langt fra tilfældigt. Bredgaard Boats, har siden værftet blev grundlagt helt tilbage i 1965 nemlig arbejdet med håndoplagt glasfiber. Det giver værftet mulighed for at designe og bygge skibe 100 procent ud fra kundernes individuelle behov, og så har det den fordel, at glasfiberbåde er lettere, hvilket både betyder en større lasteevne og et mindre forbrug af brændstof.

“Vi ved, at skibet er et arbejdsredskab, en arbejdsplads, og det sted, kunden bruger allermest tid i hverdagen. Derfor er det vigtigt, at både de praktiske og alle de lækre detaljer er på plads,” siger salgsdirektør i Bredgaard Boats, Michael Jakobsen.

Fra garnfiskeri til hvalfangst

Nordfangst, som fremover skal arbejde i farvandet omkring den nordnorske øgruppe Lofoten, hvor rederiet Nordfangst Røst AS har hjemme, er designet af Axel Borghegn fra Borghegn Yachtdesign og er af en type, som Bredgaard Boats har særdeles godt kendskab til gennem flere nybygninger i de seneste år.

“Nordfangst skiller sig dog noget ud, da det er bygget med mulighed for hurtigt at kunne ændres til garnfiskeri eller hvalfanger. Det vil sige, at det har en stor mast samt skjold på styrehustaget med i alt fire styrepositioner. Desuden har rederiet ønsket tre dobbeltkahytter, et funktionelt pantry, og ordentlige toilet- og badeforhold,” beretter Michael Jakobsen.

Markedet er flyttet mod nord

Søsætningen af Nordfangst er endnu et håndgribeligt bevis på, at Bredegaard Boats de seneste år har leveret et comeback i branchen af de helt store. Både coronapandemien og et dansk fiskeri i generel modvind var tæt på at sende værftet til tælling, men efter at være gået med i EU-projektet Zealand International, der drives af Erhvervshus Sjælland, er det for alvor lykkedes Bredegaard Boats at genfinde vejen til succes.

Projektet lærte virksomheden at nå ud til mulige kunder gennem blandt andet målrettet markedsføring, og det har betydet, at særligt markedet i Nordatlanten er blevet åbnet op for det danske værft.

“Efter så godt som hele Østersøen er lukket for fiskeri og snart alle både i hele det område er hugget op, er vores marked flyttet op nordpå til Færøerne, Norge og Grønland. Vi er således allerede i gang med næste skib til en norsk kunde, det skal afleveres i februar,” lyder det fra Michael Jakobsen.

Du kan møde Bredgaard Boats på DanFish International 2023 på messestand A143.

Salgsdirektør Michael Jakobsen.
Powered by Labrador CMS