Millionbøde til østjysk havbrug for overproduktion af fisk

Arkivfoto af havørreder under fodring. Foto: Jens Nørgaard
Arkivfoto af havørreder under fodring.

Hjarnø Havbrug A/S er blevet dømt til at betale en bøde på 20 millioner kroner i en sag om overproduktion af fisk. Dertil har Retten i Horsens valgt at konfiskere 125 millioner kroner.

Publisert

En bøde på 20 millioner kroner til Hjarnø Havbrug A/S og konfiskering af 125 millioner kroner. Det blev udfaldet af retssagen imod det østjyske havbrug, der var anklaget for i en periode på seks år at have produceret flere fisk end tilladt. Sådan lyder det fra Retten i Horsens.

Derudover er den tidligere direktør og ejer af Hjarnø Havbrug, Anders Østergaard Pedersen, blevet idømt ambulant psykiatrisk behandling samt en tillægsbøde på 20.000 kroner, ligesom han mister retten til at drive havbrug i de næste tre år.

Havbrugene og den tidligere direktør stod anklaget for overtrædelse af straffeloven og miljøbeskyttelsesloven ved systematisk at have forurenet vandet i og ved Horsens Fjord med kvælstof og fosfor, og det var i sidste ende en enig domsmandsret, der fandt de tiltalte skyldige, for, at overtrædelserne er sket med økonomisk vinding for øje.

Som følge af, at der var forsvundet 77 ringbind, der var blevet beslaglagt hos det ene selskab af politiet, fandt domsmandsretten, at der i sagen ikke kunne lægges vægt politiets beregninger af, hvor meget kvælstof og fosfor, der de enkelte år var blevet udledt, og at domsmandsretten i stedet måtte lægge vægt på oplysninger indsendt, efter sagen tog sin begyndelse i sommeren 2018, af det ene selskab til Hedensted Kommune. De tiltalte blev som følge af bevisførelsen frifundet i tre forhold.

Den tidligere direktør har sagen igennem nægtet sig skyldig. Det er endnu uvist, om dommen bliver anket.

Powered by Labrador CMS