MSC-fond uddeler millioner bæredygtige fiskeriprojekter

Arkivfoto: MSC

26 bæredygtige projekter med tilknytning til fiskeriet – her i blandt et grønlandsk – har modtaget 6,35 millioner kroner fra MSC’s Ocean Stewardship Fund.

Publisert

Mærkning af hajer for at måle deres overlevelse, specialudstyr til at frigive truede skildpadder og LED-lys, der holder havfugle ude af nettene. Det er tre blandt 26 projekter, som i 2023 finansieres af Marine Stewardship Councils fond ved navn Ocean Stewardship Fund (OSF).

Helt præcist er der tale om 6,35 millioner kroner, der i år deles ud til fiskere, forskere, NGO’er og studerende fra i alt 15 lande.

“Tillykke til alle Ocean Stewardship Fund – prismodtagerne i 2023. Disse projekter vil generere ny viden og indsigt, der vil hjælpe fiskeriet med at forbedre den måde, de fisker i havene på – både ved at reducere bifangst og ved at ændre fiskernes interaktion med sårbare arter og fugle,” lyder det fra MSC’s administrerende direktør, Rupert Howes.

“Vi er glade for at se, at tværsektorielle samarbejder ansøger om finansiering med fiskere, NGO’er og forskere, der indsender fælles ansøgninger. Sådanne partnerskaber er afgørende, hvis vi skal skalere løsninger og reagere på de presserende udfordring er, som vores have står over for,” siger han.

LED-lys skal redde havfugle

Blandt de projekter, der i år er finansieret, er et, der har til mål at reducere bifangst af havfugle i det grønlandske stenbiderfiskeri. Her vil man forsøge at holde de bevingede væsner fra at blive fanget ved blandt andet at montere LED-lys på fiskernettet.

I Alaska skal midler fra fonden gøre det muligt at udvikle en ny app, der skal gøre det let for laksefiskere at registrere interaktioner med bestemte havfugle, for at hjælpe med at reducere truslerne mod de flyvende arter, og i Ecuador finansierer OSF et forskningsprojekt, der mærker silkehajer, som ved et uheld fanges af fiskeriet. Her skal udnyttelse af satellitteknologi, når hajerne slippes ud i naturen, hjælpe forskere med at estimere overlevelsesgraden og bedre beskytte den sårbare art.

“Vi glæder os især over ansøgninger, der er i stand til at bruge MSC’s Ocean Stewardship Fund til at udnytte andre ressourcer til at levere reelle og varige ændringer ud over de umiddelbare projektmodtagere. Efterhånden som vores globale befolkning vokser, vil havet blive stadig vigtigere for samfund, der er afhængige af det både for job og som en kilde til nærende, sunde akvatiske fødevarer. Ocean Stewardship Fund hjælper med at drive den innovation og de fremskridt, der er nødvendige for at udnytte potentialet i vores hav,” siger Rupert Howes.

Pengene i Ocean Stewardship Fund kommer blandt andet fra fem procent af MSC’s årlige royalties fra salg af fisk og skaldyr med MSC’s blå mærke.

Powered by Labrador CMS