Efterspørgslen efter certificeret tun vokser på verdensplan

Arkivfoto: Sebastian Pena Lambarri / Unsplash

Ifølge data frigivet i dag af Marine Stewardship Council er efterspørgsel, salg og produktion af certificeret bæredygtigt fanget tun vokset globalt.

Publisert Sist oppdatert

Den samlede globale MSC-certificerede tunfangst nåede en rekord på næsten 2 millioner ton i 2021 og 2022 sammenlignet med mindre end 1 million ton i 2017 og 2018.

MSC forventer et rekordsalg af almindelig tun med MSC-mærket, anslået 130.000 tons i 2021-2022, hvilket er mere end dobbelt så meget som for fem år siden, hvor salget lå på 50.000 tons.

Væksten skyldes blandt andet virksomhedens bæredygtighedsløfter fra virksomheder som Lidl, Aldi, Edeka, Rio Mare, Followfood, Waitrosen, Walmart og John West Australia om kun at købe bæredygtigt fanget tun.

“Det stigende salg af MSC-certificeret tun viser, at udviklingen går i den rigtige retning iforhold til at fange tun globalt. Forbrugernes og detailhandlernes efterspørgsel efter bæredygtig tun har sammen med et mere miljøvenligt fiskeri resulteret i en hurtig ændring i den måde, tun fanges på,” siger programdirektør MSC Scandinavia og Østersøregionen, Linnéa Engström.

I alt er 39 procent af verdens kommercielle tunfangster nu certificeret som bæredygtige i henhold til MSC-standarden. Det vestlige centrale Stillehav er hjemsted for mere end halvdelen af verdens skipjack tun og 86 procent af MSC-certificerede bæredygtige tunfangster.

For at opretholde deres certificering på lang sigt skal tunfiskeriet i det vestlige og centrale Stillehav, på trods af fiskeriets aktive bæredygtighed og de deraf følgende sunde tunbestande, sikre, at de 26 stater, der er ansvarlige for fiskeriet i regionen, bliver enige om regler for at sikre at fiskebestandene ikke overfiskes.

“Tun svømmer enorme afstande – de er virkelig internationale. Derfor kræver en god forvaltning af tunbestanden en international aftale mellem regeringerne. Betingelsen for et tunfiskericertifikat er oprettelsen af ​​en fælles strategi for at forhindre overfiskning af tunbestandene. Det er notorisk svært for internationale organisationer at nå til enighed om disse, da det også kræver en multilateral aftale om en eventuel reduktion af fangsterne, hvis fiskebestandene forringes. Vi opfordrer medlemmer af Western Pacific Fisheries Commission til at fremme vedtagelsen af ​​kodeksen for at sikre den langsigtede sundhed for denne vigtige tunbestand,” siger MSC’s programdirektør, Nicolas Guichoux.

Powered by Labrador CMS