77 ringbind forsvundet – Retssag mod Hjarnø Havbrug trækker ud

Arkivfoto af havørreder under fodring. Foto: Jens Nørgaard
Arkivfoto af havørreder under fodring.

Politiet kan stadig ikke finde 77 forsvundne ringbind, som var en stor del af bevismaterialet i retssagen mod Hjarnø

Publisert

Retssagen mod Hjarnø Havbrug trækker nu i langdrag. Politiet kan nemlig fortsat ikke finde 77 forsvundne ringbind, som var en stor del af bevismaterialet i retssagen mod Hjarnø Havbrug. Derfor skal landsretten nu afgøre sagens videre forløb. Det skriver Horsens Folkeblad.

Anklagemyndigheden kræver fængsling af ejer Anders Østergaard Pedersen og konfiskering af 191 millioner kroner, som anklageren mener, at han ulovligt har tjent ved at indgive 31 falske indberetninger om produktion af fisk i havburerne. Derved skulle Hjarnø Havbrug have forurenet langt mere end det tilladte.

Selv mener Anders Østergaard Pedersen, at han er uskyldig, fordi den ulovlige udledning af kvælstof og fosfor er blevet fjernet af muslinger fra et forsøgsprojekt, der skulle udvikle driftsmetoder som sikrer, at udledningerne af kvælstof fra havbrug kan genanvendes til foderproduktion på en økonomisk og miljømæssig bæredygtig måde.

Der skulle oprindeligt være faldet dom i sagen i marts, men efter de 77 ringbinds forsvinden har forsvarene krævet hele sagen udskudt, for det er nemlig herfra at anklageren har hentet beviser.

Anklagemyndigheden erkender, at det er deres fejl, at ringbindene er forsvundet, men har ingen bud på, hvordan det er sket, men slår fast, at de forsvundne ringbind har nogen betydning for sagen.

Ved fredagens retsmøde, havde anklagerne i stedet for de originale dokumenter taget en række kopierede dokumenter med fra det forsvundne materiale, men endnu engang protesterede forsvarerne, der kræver, at intet kopieret materiale fra ringbindene må bruges i sagen.

Det mente domsmandsretten dog ikke var noget problem, hvorefter forsvarene øjeblikkeligt ankede sagen til landsretten. Samtidig krævede de opsættende virkning, hvilket betyder, at indholdet af de forsvundne ringbind ikke kan bruges, før landsretten er kommet med en afgørelse.

På den baggrund er den kommende retsag annulleret, og det forventes, at sagen først kan komme for en dommer sidst i september.

Powered by Labrador CMS