‘Fiskerikommissionen sikrer kystfiskeriet i fremtiden’

Foto: Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri PO

Hos Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri Producentorganisation er der glæde over Fiskerikommissionens anbefalinger, der onsdag blev fremlagt.

Publisert Sist oppdatert

Fiskerikommissionen udkom onsdag med de længe ventede anbefalinger om fremtidens fiskeri, og kommissionen sikrer med sine nye anbefalinger grundlaget for den næste generation og styrker omstillingen til mere skånsomt fiskeri med anbefalingen om at reservere kvoter til kystfiskeriet. Sådan lyder meldingen fra Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri Producentorganisation (FSK-PO).

De seneste mange år er der sket en koncentration af fiskerirettigheder, hvor en større og større andel af kvoter er blevet samlet på få, større fartøjer i få havne. Dette har været på bekostning af det mindre, kystnære fiskeri og de mange, mindre fiskerihavne og lokale landingssteder.

Hos Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri Producentorganisation er man derfor glad for at Fiskerikommisionen nu utvetydigt anbefaler at styrke kystfiskeriet betragteligt ved at anbefale én samlet kystfiskerordning, hvis formål det er at sikre kvoter til kystfiskeriet i fremtiden og sørge for omstillingen til et mere miljøskånsomt fiskeri.

“Jeg er selvfølgelig glad for ordningen nu endelig er blevet sådan, som den oprindeligt er tænkt. For kun med én ordning, der ikke giver mulighed for spekulation, har man garanti for at kunne få næste generation på banen som kystfiskere. Ellers bliver det ligesom i landbruget umuligt for en yngre generation at overtage den ‘fædrene båd’. Prisen for kvoterne bliver simpelthen alt alt for høj,” lyder det fra fisker og formand for FSK-PO, Søren Jacobsen.

Hos Foreningen er man desuden glade for, at kommissionen nu er kommet med så klare anbefalinger til en ordning for kystfiskeriet, at de er til at omsætte direkte i handling. Det gælder også den klare anbefaling om at styrke den statskontrollerede mærkningsordning NaturSkånsom med både midler til markedsføring og mere fleksible rammer, som vil bidrage til at gøre ordningen mere attraktiv for både fiskere og forbrugere.

Der er ved første øjekast mange gode takter i den omfattende rapport på 331 sider fra Fiskerikommissionen, som dog kræver en grundigere gennemgang og nærlæsning, der endnu ikke har været mulighed for.

“Der er vist læsestof til hele juleferien. Men det er dejligt at se at det vi altid har arbejdet for nu står som en klar, uafhængig anbefaling: nemlig at kystfiskeriet forvaltes og reguleres selvstændigt, og at kommissionen lægger op til at styrke det skånsomme fiskeri yderligere. For det er jo motoren i den grønne omstilling,” siger Søren Jacobsen.

Powered by Labrador CMS