Fiskeriaftale i hus: Danske fiskere får adgang til norske farvande

Arkivfoto: Skagen Havn

EU og Norge nåede fredag til enighed om en fiskeriaftale for 2023. Dermed får danske fiskere atter adgang til at fiske i norske farvande.

Publisert

Fiskeriforhandlingerne mellem EU og Norge har været usædvanligt komplekse og langvarige på vejen mod at lande en aftale for 2023, men fredag nåede parterne langt om længe til enighed.

Det betyder, at danske fiskere igen får adgang til at fiske i norske farvande, så snart de norske myndigheder har udstedt tilladelse til fiskeri i norske farvande for 2023. Det oplyser Fiskeriministeriet i en pressemeddelelse.

Frem til aftalernes underskrivelse har Norge fra årsskiftet ikke tilladt danske fiskere adgang til norske farvande på grund af de igangværende forhandlinger mellem EU og Norge. Det er derfor afgørende for Danmark, at der er opnået enighed om den overordnede aftale om fiskerimuligheder mellem EU og Norge, så aftalen om fiskeri i Skagerrak og Kattegat dermed også kan underskrives.

“Jeg er utrolig glad på danske fiskeres vegne over, at der nu langt om længe er landet en aftale med Norge, der sikrer, at danske fiskere kan genoptage fiskeri i norske farvande. Vi har fra dansk side arbejdet benhårdt og i tæt samarbejde med fiskerne for at lande en aftale så hurtigt som muligt, som fiskerne kan se sig selv i. Det har været nogle svære forhandlinger, og jeg har personligt presset på, hver gang jeg har haft muligheden hos både EU’s fiskerikommissær og den norske fiskeriminister. Så jeg er glad for, at danske fiskere kan påbegynde fiskeriet i norske farvande igen. Når det er sagt, er det selvfølgelig vigtigt, at vi lærer noget af denne her proces, så vi ikke ender i samme situation igen næste år. Derfor er jeg meget tilfreds med, at vores danske forhandlere nu skal sidde med i en arbejdsgruppe i EU, der skal lave en overordnet strategi for, hvordan vi forhåbentlig undgår samme situation fremadrettet,” siger fiskeriminister Jacob Jensen.

Powered by Labrador CMS