Fiskerimesse i Grønland sikret i mange år fremover

Jes Rosenberg fra Furuno i en snak med besøgende på PolarExpo i 2022. Foto: AKKC
Jes Rosenberg fra Furuno i en snak med besøgende på PolarExpo i 2022.

Hele otte gange har Aalborg Kongres & Kultur Center afholdt Grønlands eneste jagt- og fiskerimesse. Forud for den niende PolarExpo-messe i Ilulissat i oktober, har AKKC og Avannaata Kommunia netop underskrevet en kontrakt på, at det succesfulde samarbejde forsætter mange år ud i fremtiden.

Publisert Sist oppdatert

Det er ikke mange uger siden, at Aalborg Kongres & Kultur Center (AKKC) gennemførte fiskerimessen DanFish International i Aalborg med 13.000 besøgende fra 48 forskellige lande.

Snart står den imidlertid igen i fiskeriets tegn i AKKC. Der er nok ikke mange, der forestiller sig, at det er AKKC, der står bag Grønlands eneste fagmesse inden for fiskeri og jagt, men det er ikke desto mindre tilfældet, og når dørene åbner til PolarExpo – Fishing & Hunting i dagene fra den 8.-10. oktober 2024, bliver det for niende gang.

Her er det dog ikke i Aalborg, at messen foregår, men derimod i Grønlands tredje største by Ilulissat, hvor hovedparten af befolkningen beskæftiger sig med fiskeri og fiskeindustrien.

PolarExpo-messen sker i tæt samarbejde med Avannaata Kommunia og KNAPK, der er Grønlands fanger og fiskeriforening. Messen havde sin succesfulde ilddåb i Ilulissat i 2022, da den førhen var placeret i den grønlandske by Sisimiut. Fordelene ved at rykke messen til Ilulissat var blandt andet en større hotelkapacitet i byen samt lettere adgang for alt fra jollefiskere til havgående trawlere, og faktisk var ilddåben så succesfuld, at udstillingsområdet i Ilulissat bliver udvidet med yderligere 50 procent i 2024.

Samarbejdet mellem AKKC og Avannaata Kommunia er allerede så stærkt, at AKKC-direktør Nicolaj Holm og borgmester Palle Jerimiassen har underskrevet en kontrakt på, at samarbejdet fortsætter langt ud i fremtiden – faktisk lige så lang tid som parterne ønsker.

“Vi har et helt specielt og nært forhold til Grønland og de mange grønlændere, vi har samarbejdet med gennem årene. Vores samarbejde med Avannaata Kommunia er også hurtigt blevet noget helt særligt – man kan faktisk sige, at vi i AKKC ser Ilulissat som en form for venskabsby. Vi har så meget, vi kan lære af hinanden og bidrage med til hinanden, så derfor har vi nu lavet en aftale om, at begge parter ønsker at fortsætte samarbejdet i mange år endnu. Ikke mindst fordi vi også er gode til at lave forretning sammen,” siger AKKC-direktør, Nicolaj Holm.

Vigtig begivenhed i Grønland

PolarExpo – Fishing & Hunting i Ilulissat tiltrækker besøgende fra stort set hele Grønland og det foregår både til lands, med båd til vands og fly fra luften. Ilulissat er den største by i Avannaata Kommunia, der dækker et areal på 522.700 kvadratkilometer – til sammenligning har elsempelvis Spanien et areal på 505.944 kvadratkilometer.

Selvom PolarExpo-messen er en noget mindre skala end den store, internationale DanFish-messe i Aalborg, har PolarExpo en enorm betydning i Grønland. Det viste sig blandt andet ved, at grundlæggeren af Polar Seafood-koncernen, Jens Kristian Friis-Salling, der hører til blandt Grønlands rigeste personer, besøgte messen to dage i træk i 2022, hvor han fik en snak med de mange udstillere.

I tillæg kan det nævnes, at også FiskerBladet i 2024 deltager med en stand ved PolarExpo.

AKKC-direktør Nicolaj Holm (t.v.) og borgmester i Avannaata Kommunia, Palle Jerimiassen.
Powered by Labrador CMS