Mød Royal Greenlands nye CEO:

‘Jeg skal skynde mig langsomt’

Susanne Rajamand.

1. februar 2023 tog Susanne Rajamand hul på tilværelsen som CEO for Royal Greenland. Til FiskerBladet fortæller hun om sin første tid på posten og mødet med Grønland.

Publisert Sist oppdatert

Om Susanne Arfelt Rajamand:

- Kommer senest fra en stilling som Managing Director hos Fonterra i Sydøstasien og har en lang karriere i fødevareindustrien.

-Har boet i ti lande og flyttede fra Danmark som 19-årig.

-Kan bedst lide pil-selv rejer direkte fra trawleren med godt brød, mayo, citron og kølig hvidvin.

Susanne Rajamand har ved flere lejligheder haft mulighed for at komme helt tæt på fiskeriet på Grønland.
Royal Greenland er en velfungerende virksomhed, der leverer gode resultater, så Susanne Rajamand har brugt starten på at stikke en finger i jorden og observere.

Tidsforskel fra Danmark: Fire timer. Temperaturforskel mellem Danmark og Grønland i skrivende stund på en sommerdag: 28 grader. De 23 tilfalder Danmark, og resten er, hvad det kan blive til i Nuuk. Det understreges af Susanne Rajamands solide sweater, og kulden er næsten til at føle på, da hun som det første vender computeren mod vinduet for at vise udsigten fra hendes nye hjem.

Havet, islandskabet i baggrunden og en klar og dybblå himmel sætter scenen. Her har Susanne Rajamand skabt sin nye tilværelse, siden hun i februar trådte til som CEO for Royal Greenland, og den første tid har budt på store oplevelser og en radikal omstilling fra et storbyliv i Singapore.

“Vi flyttede fra 30 grader til minus tyve, så det var en forskel, der kunne mærkes,” siger hun.

Egentlig troede hun, at familien skulle blive i Singapore, som havde været deres hjem de sidste 15 år, men i kølvandet på Covid trængte en længsel efter de mere skandinaviske værdier og en nærhed til familien sig på. Og derfor var der ikke ret stor betænkelighed over tilbuddet hos Royal Greenland, da det meldte sig.

“Da Royal Greenland ringede, var det ikke svært at tænke virksomheden ind i min fremtid på grund af det fantastiske værdigrundlag, den har. Den er utrolig succesfuld og godt styret op af Michael, som var der før mig, og der er en veletableret direktion. Virksomheden har også været på en strategisk rejse for at få mere fokus på produktet frem for processen, og det var interessant for mig. Samtidig bliver det sociale ansvar taget meget seriøst, og det er en afgørende værdi for mig, så der var et godt match,” siger Susanne Rajamand.

Hun fortæller, at på trods af den åbenlyse forskel mellem Singapore og Grønland, har hun og familien fået den bedst tænkelige velkomst både privat og professionelt.

“Det har været en helt fantastisk start, men jeg er også gået ind i det med den betragtning, at jeg skal skynde mig langsomt. Det er en velfungerende virksomhed, der leverer gode resultater, så jeg kunne komme ind og lande lidt og stikke en finger i jorden og observere og finde ud af, hvad vi skal sammen med ledelsen på en længere bane. Så det har været godt. Jeg er jo dansk, men tænker måske mere asiatisk, så der skal organisationen også lige have tid til at finde ud af, hvad jeg er for en fisk. Men jeg har taget det langsomt for at lande godt, og det er jo også en ny industri, som man skal have en ydmyg respekt for og tid til at lære at kende.”

Naturen bestemmer

Den nye CEO har brugt meget tid på at besøge virksomhedens fabrikker og trawlere rundt omkring i Grønland de første måneder, og mødet med det nye land har budt på mange positive oplevelser, men ikke mindst øjenåbnere.

“Der er en utrolig fin og venlig kultur her, og folk er helt fantastiske. Der er en kæmpe velvillighed til at hjælpe både professionelt, men også på den private front, og der kan Grønland virkelig meget. Vi er som familie blevet inviteret til kaffemik rundt omkring, og det har nu resulteret i, at min 13-årige valgte, at vi selv skal holde kaffemik som fødselsdagsfest. Jeg er nu ikke sikker på, hvor grønlandsk det bliver,” griner Susanne Rajamand.

Hun fortæller videre om en dag, hvor hun besøgte en af virksomhedens trawlere, som pludselig fik selskab af en stor hval.

“Det var jo helt magisk at opleve, og det har virkelig været en øje nåbner for mig at se forholdet til naturen her. Grønland har ret hurtigt lært mig, at vi ikke kan kontrollere alting, og det skinner igennem i alt heroppe. Man kan ikke bo, arbejde og være i Grønland uden at vide, at sådan er det. Man kan gøre tingene, så godt som man kan, men der er bare nogle større kræfter, der kontrollerer, om flyet lander med den lille reservedel, man har brug for, eller om den nye skipper kommer ind til besætningsskifte. Det betyder, at man planlægger og strukturerer anderledes, og det ligger virkelig dybt i landet, i virksomheden og i hele vores industri,” understreger hun.Powered by Labrador CMS