Færøerne indgår ny fiskeriaftale med Rusland

Havnen i Thorshavn. Arkivfoto: Freysteinn G. Jonsson / Unsplash
Havnen i Thorshavn.

Trods udelukkelse fra anløb af europæiske havne, så er det lykkedes Rusland at gentegne en fiskeriaftale med Færøerne for 2024.

Publisert

Færøerne og Rusland har fredag lavet indgået en ny aftale om permanente fiskerettigheder for 2024. Det oplyser det færøske fiskeriministerium i en pressemeddelelse.

Resultatet af aftalen betyder, at de færøske kvoter af tun og laks i den russiske del af Barentshavet reduceres i overensstemmelse med overførselsplanen for bestandene, mens de russiske kvoter af makrel og sild i færøske farvande falder i takt med de reduktioner, som ICES har anbefalet for 2024.

De færøske kvoter i russisk farvand i 2024 bliver:

  • Tosk 9.766 tons
  • Hellefisk 1.047 tons
  • Fladfisk 900 tons
  • Rejer 4.000 tons

De russiske kvoter i de færøske farvande vil i 2024 være:

  • Brasen 75.000 tons
  • Makrel 12.291 tons
  • Sild 6.485, inklusive mulig bifangst.

Russiske fartøjer får i 2024 adgang til færøsk farvand for at fiske maksimalt 55.618 tons af sortmundkvoten, som russiske fartøjer har i alle farvande.

I 2024 vil russiske fartøjer dog ikke have adgang til at fiske i Serøkin – et særligt område vest for Shetlandsøerne, som altså deles af Storbritannien og Færøerne. Det sker efter massivt pres fra Storbritannien, fordi landet selv har forbudt russiske skibe at fiske i britisk farvand og bruge landets havne som følge af den russiske invasion af Ukraine.

Fiskeriet er det i særklasse vigtigste erhverv på Færøerne og står for i alt 95 procent af den samlede eksport, og aftalen med Rusland, som har eksisteret siden 1977, sikrer blandt andet færøske fiskere retten til at fiske i blandt andet Barentshavet. Indtil for nylig gik 25 procent af al færøsk eksport til Rusland.

I øvrigt er det vigtigt at nævne, at de mange anløb fra russiske fiskere på Færøerne ikke er i strid med de internationale sanktioner mod Rusland. Skibe, der fragter fødevarer, kan nemlig undtages, og det har Færøerne og Norge benyttet sig af.

I alt er der omkring 190 årlige anløb af russiske fiskefartøjer i færøske havne.

Powered by Labrador CMS