Stort millionunderskud hos Royal Greenland

Royal Greenland har oplevet store udfordringer i 2023.

2023 blev et særdeles udfordrende år for Royal Greenland, hvor globale og lokale økonomiske forhold er mundet ud i et underskud på 255 millioner kroner før skat.

"Det har været et krævende år, men det er i modgang, vi tester vores robusthed og evne til at omstille os."

Sådan lyder det i en kommentar fra administrerende direktør hos Royal Greenland, Susanne Arfelt Rajamand, til virksomhedens nyligt offentliggjorte årsregnskab. Netop modgang var der da også nok af for virksomheden, som måtte notere et resultatet før skat på 255 millioner kroner.

Ifølge Royal Greenland har virksomheden sidste år oplevet en markedsafmatning i Europa, som skyldes økonomisk stagnation og ændret forbrugeradfærd. Markederne for seafood og torsk i Europa er således blevet påvirket af fortsat import af russisk torsk til lave priser, og det japanske marked for snekrabber har lidt under øget import af russiske snekrabber og udsving i JPY-kursen. Dertil kommer en flad til faldende udvikling i salgspriser, der ikke har kunnet følge med omkostningsudviklingen de sidste to år.

Royal Greenland har reageret på udfordringerne ved at iværksætte omkostningsbesparende tiltag, herunder lukning af en fabrik i den canadiske havnebt Matane som en del af en bredere strategi for at strømline virksomhedens produktionsfodaftryk.

"Vi er i gang med en turnaround, hvor vi analyserer en række aktiviteter og tiltag for at drive omkostninger ud af virksomheden. Strategien skal indfri besparelser på minimum 100 millioner kroner årligt, når den er fuldt implementeret," lyder det fra Susanne Arfelt Rajamand.

Til trods for et vanskeligt markedsmiljø har Royal Greenland fastholdt sin markedsposition indenfor primære produktkategorier som rejer og snekrabber, og virksomheden har gode forventninger til forbedret afsætning i de kommende perioder.

"Vi ser frem til 2024 med fornyet optimisme. De tiltag, vi har sat i værk, sammen med vores engagerede medarbejderstab og ledelse, skal sikre, at vi er godt rustet til at møde fremtidens udfordringer," tilføjer Susanne Arfelt Rajamand.

Powered by Labrador CMS