Næstved hædrer en særlig indsats for miljøet og naturen

Fugleværnsfondens frivillige arbejdsgruppe ved Ravnstrup Sø vandt sidste år Næstved Kommunes Miljø- og Naturpris. Foto: Næstved Kommune
Fugleværnsfondens frivillige arbejdsgruppe ved Ravnstrup Sø vandt sidste år Næstved Kommunes Miljø- og Naturpris.

Skal

Publisert

Prisen uddeles søndag d. 12. september kl. 10.30 i Rådmandshaven i Næstved by, som en del af det offentlige arrangement på Naturens Dag. Ved uddelingen deltager blandt andet borgmester Carsten Rasmussen, medlemmer af bedømmelsesudvalget og de tre bedst placerede kandidater.

En del af fejringen af Naturens Dag i Rådmandshaven
Prisen uddeles som en del af det offentlige arrangement på Naturens Dag, som afholdes i Rådmandshaven. Arrangementet er fra klokken 10.00-16.00, og der er gratis adgang for alle.

Prisen tildeles en organisation, forening, klub, virksomhed eller person, der har formået at integrere respekten for miljø og natur i sin virksomhed eller gerning – eller på anden vis har gjort en særlig indsats for miljøet og naturen i Næstved Kommune. Prisen kan både tildeles for en mangeårig indsats eller for en specifik aktivitet eller et event.

Borgerne i Næstved har budt ind med gode kandidater til prisen. Bedømmelsesudvalget har i alt behandlet 17 forslag, som omfattede virksomheder, foreninger, institutioner, landbrug og borgere.

På den baggrund er de tre bedste blevet udvalgt. Disse består af:

Søren Grothe Petersen, formand for Sydsjællands Ørredfond
Søren har i mange år arbejdet for at forbedre vandløbene i kommunen og styrke fiskebestanden. Han har særligt fokus på udsætning af ørred i samarbejde med de unge i FGU Midt- og Østsjælland.

Ørredfonden og Næstved Kommune har udlagt juletræer i Susåen for at skabe gydeplads og skjul for helt. Helten i Susåen er en unik fiskeart for Sjælland. I Danmark hører helten kun naturligt hjemme i Vestjylland.

Udover det rent praktiske med fiskeudsætninger arbejder Søren og Ørredfonden også på generelt at forbedre vandmiljøforholdene. Dette er bl.a. sket i Vandrådene og påvirkning af “Bekendtgørelse om fredningsbælter på Sjælland”.

Tine og Tommy Nielsen, Hyllinge
Tine og Tommy har i flere omgange købt jord omkring deres ejendom og omdannet dele af denne til natur. I alt er der plantet ca. 10.000 træer i området. Der er blandt andet etableret flere grønne ”åndehuller” i området, frugttræer med føde til de vilde dyr og etablereret to søer. Og en tredje sø er på vej.

Der er kommet et rigt dyreliv i området. Der har været en ynglende rørhøg ved en af søerne. Den byggede en kæmpe rede på to meter i diameter med siv fra rør fra søens vegetation. Søerne tiltrækker i det hele taget rovfugle, grågæs, blishøns, gråænder mv. Samtidig høres der ofte en større koncert fra søerne, når grøn frø mv. kvækker løs.

Nina og Niels Rasmusen, Spjellerupgård
Der er blevet etableret et stort vådområde ved Bjørnebækken i et godt samarbejde mellem ejerne af Spjellerupgård og Næstved Kommune. Vådområdet har skabt et rigt fugleliv. Der er ca. 100 forskellige fuglearter i området. Blandt andet sølvhejre, havørn, bramgæs, grågæs, traner og forskellige ænder, herunder den sjældne halsbåndstroldand.

Samtidig er der fundet en god balance mellem offentlig adgang via sti og fugletårn, fortsat landbrugsdrift og hensyn til natur og dyreliv. Selve vådområdet er anlagt af Næstved Kommune.

Powered by Labrador CMS