Bekymrende tobis-rådgivning trods fornuftige skraberesultater

Tobis

På trods af fornuftige skraberesultater kom ICES med en rådgivning under forventning. Især i område 2r .

Publisert

Sidste fredag i februar offentliggjorde ICES – Det Internationale Havundersøgelsesråd – rådgivningen for dette års tobis-fiskeri. Og det var skuffende læsning for både fiskerne og for fiskemels- og fiskeoliefabrikkerne.

I område 1r, som bl.a. omfatter det vigtige tobis-område Dogger Banke, lød rådgivningen på en nul-kvote med et forsøgsfiskeri på 5.000 tons. Den samme rådgivning var der i område 4, som er området øst for Skotland.

I område 2r, som er området op langs den jyske vestkyst og op i Skagerrak lød rådgivningen på lige knap 72.000 tons, på trods af gode skraberesultater i løbet af efteråret og vinteren.

Her har der før lydt protester fra de danske tobis-fiskere, når de har været tvunget til at sejle hen over stimer af tobis for at komme ud og fiske i område 1r.

Formanden for Sydvestjysk Fiskeriforening og formand for Udvalget for Industri- og Pelagisk Fiskeri under Danmarks Fiskeriforening, Jesper Juul Larsen, er da heller ikke tilfreds med den rådgivning, som ICES offentliggjorde fredag d. 25. februar.

“Hvis den netop offentliggjorte rådgivning for årets tobis-kvoter fra ICES bliver fulgt af EU-Kommissionen, bliver det endnu en gang en sæson, hvor fiskerne ikke kommer i nærheden af at fiske det, som skrabetogterne henover efteråret og vinteren ellers viste. Der var nemlig gode skrabetogter især i område 2r.,” lød det således fra Jesper Juul Larsen, da rådgivningen var offentliggjort.

Han siger samtidig forstemmende, at det ikke er noget, der burde komme bag på erhvervet. Det har nemlig mere været reglen end undtagelsen de sidste mange år, når rådgivningen er blevet offentliggjort, at biologernes regnemodeller skuffer fælt.

“Det er nærmest som om den biologiske rådgivning for tobis sigter mod at ramme nul, hver gang modellen opdateres,” siger Jesper Juul Larsen.

Der er behov for en ny tilgang i ICES til udnyttelse af de kortlivede arter som tobis og brisling, hvor forskerne anerkender, at man ikke behøver være lige så forsigtige som for eksempel ved rådgivningen for torsk.

Dette er et uddrag af en længere artikel bragt i magasines FiskerBladet. Du kan læse hele artiklen og resten af magasinet ganske gratis ved at klikke her.

Powered by Labrador CMS