Danmarks Fiskehandlere har kåret årets pinsefisk

Bag havkattens grumme ydre gemmer sig en fantastisk råvare med næsten ingen ben.

Pinsen er lig med pinsefisk. Derfor har Danmarks Fiskehandlere i samarbejde med biskop over Roskilde Stift, Ulla Thorbjørn Hansen, kåret Årets Pinsefisk 2024.

Når vi den kommende søndag og mandag fejrer helligåndens komme og kirkens fødselsdag under Pinsen, så er håbet, at danskerne sætter fisk på menuen. Derfor har Danmarks Fiskehandlere i samarbejde med biskop over Roskilde Stift, Ulla Thorbjørn Hansen, kåret Årets Pinsefisk 2024. Det oplyser interesseorganisationen FødevareDanmark i en pressemeddelelse.

Hvor nytåret er lig med torsk, og julefrokosten rimer på sild, så er Årets Pinsefisk en af dansk kulturs nyere madtraditioner, der hylder forskellige danske sæsonfisk og glæden ved det fælles måltid. Idéen blev bragt til verden for 25 år siden af daværende biskop over Roskilde Stift, Jan Lindhardt, da fisken er et symbol på kristendommen.

"Fisken er fra gammel tid blevet brugt som et kristent symbol, hvilket hænger sammen med det græske ord for fisk. Det er ἰχθύς, også omskrevet som ΙΧΘΥΣ. Det blev i tidlig kristen tid opfattet som et akronym, hvilket vil sige, at hvert bogstav i ordet refererer til begyndelsesbogstaverne i de græske ord svarende til Jesus Kristus Guds Søn Frelseren," lyder det fra nuværende biskop, Ulla Thorbjørn Hansen, der i år har genoplivet pinsetraditionen, og det er altså derfor, at hun sammen med Danmarks Fiskehandlere har kåret havkatten som Årets Pinsefisk 2024.

Havkatten – også kendt som 'havets ulv' eller 'koteletfisk' – er bestemt ikke nogen skønhed med sit store hoved med en ordentlig mund, der er prydet af et uhyggeligt tandsæt. Men bag det grumme ydre gemmer sig en fantastisk råvare med næsten ingen ben. Det hvide og saftige kød med en karakteristisk sødme og en forholdsvis neutral smag gør havkatten til en delikat spise.

Powered by Labrador CMS