Danmark forærer dykkerbåd til den kenyanske flåde

Danmarks Forsvarsattaché oberst Jens Lindvig overdrager officielt dykkerbåd til næstkommanderende for den kenyanske flåde, brigadegeneral Lawrence Gituma. Foto: Forsvaret
Danmarks Forsvarsattaché oberst Jens Lindvig overdrager officielt dykkerbåd til næstkommanderende for den kenyanske flåde, brigadegeneral Lawrence Gituma.

Danmark støtter den kenyanske flåde med opbygning af vigtige kapaciteter til bekæmpelse af pirateri i lokalområdet. I den forbindelse har Danmark nu foræret en dykkerbåd.

Publisert Sist oppdatert

Ved en højtidlighed på Mtongwe flådebase i Mombasa fredag den 4. februar overdrog Danmarks Forsvarsattaché oberst Jens Lindvig officielt en dykkerbåd til næstkommanderende for den kenyanske flåde brigadegeneral Lawrence Gituma.

Danmark har siden 2011 hjulpet Kenyas flåde med kapacitetsopbygning som en del af Freds- og Stabiliseringsfondens program for Afrikas Horn. Målsætningen er at styrke Kenyas flådes operative kapaciteter, så den har bedre muligheder for at sikre skibsfart i området.

Den kenyanske brigadegeneral Gituma fremhævede i sin takketale til Danmark det langvarige samarbejde og den vigtige støtte, som Kenyas flåde gennem de sidste 10 år har modtaget fra Danmark. I sin tale nævnte Gituma også, at Danmark formår at lytte til Kenyas ønsker og behov og på den måde støtter Kenya med effektfulde kapaciteter, der kan anvendes og vedligeholdes af Kenya.

Samme overvejelser er også vigtige for Danmark.

”Det er vigtigt, at vi giver helstøbte og komplette kapaciteter, hvis vi skal kunne sikre, at kapaciteten har den ønskede effekt,” lyder det fra kommandørkaptajn Kjeld Gaard-Frederiksen, der er Danmarks forbindelsesofficer og rådgiver til Kenyas flåde, og fortsætter.

”Dansk kapacitetsopbygning i Kenya har succes, fordi vi lytter til modtagerne og så hjælper med noget, der dur. Det er specielt vigtigt, at det skal kunne betjenes og vedligeholdes af dem, der bruger det. Dana kan bruges både til havs og i søer,” siger han.

Båden har fået navnet Dana, som giver den en vis tilknytning til Danmark. Den kan sejle med et hold på op til seks dykkere, og den har en rækkevidde, der gør det muligt at operere langs hele Kenyas kyst. Den er desuden leveret på en trailer, der betyder at båden let kan fragtes over land til indsættelse i de mange dybe søer i Kenya.

Dykkerbåden er indkøbt lokalt og er udviklet til de særlige forhold, der gør sig gældende i Østafrika, dels i forhold til vejret og dels i forhold til muligheden for servicering, reparation og for fremskaffelse af reservedele.

Syv dykkere vil senere i februar måned rejse til Danmark for at gennemgå træning i dybdedykning ved Søværnets Dykkertjeneste. Senere på året vil Søværnets Dykkertjeneste rejse til Kenya og fortsætte uddannelsen der.

Tidligere har Danmark blandt andet doneret en fuld bro-simulator samt en brand- og havariskole til Kenya Navy ligesom Danmark har støttet Kenya med at blive medlem af det internationale koalitionssamarbejde, Combined Maritime Forces i Bahrain.

Data på Dana

  • Glasfiberskrog på 31 fod (9,4 meter).
  • 480 liter indbygget benzintank.
  • 2 stk. 150 hk 4-takt Yamaha benzinmotorer.
Dykkerbåden Dana.
Overrækkelse af dykkerbåden Dana.
Powered by Labrador CMS