Regeringen vil forbyde fiskeri med bundtrawl

Kort over Kattegat. Foto Ministeriet for fødevarer, landbrug og fiskeri
Kort over Kattegat. Foto Ministeriet for fødevarer, landbrug og fiskeri

Plante- og dyrelivet i seks nøje udvalgte områder af Kattegat skal fremover have bedre muligheder for at leve uforstyrret. Regeringen vil nemlig forbyde fiskeri med bundtrawl i et område, der svarer til størrelsen på Bornholm. Det skriver Ministeriet for fødevarer, landbrug og fiskeri i en pressemeddelelse

Publisert Sist oppdatert

Over halvdelen afområdet, som er med i forslaget, består af blød havbund. Det er en naturtype,som er sårbar over for fiskeri med bundslæbende redskaber som for eksempelbundtrawl.

– Det er vigtigt,at vi i højere grad beskytter den sårbare havbund i Kattegat mod debundslæbende redskaber. Med beskyttelsen af de her seks områder, skaber viendnu bedre vilkår for de dyr og planter, som findes i Kattegat, sigerfødevareminister Rasmus Prehn.

Ministeriet vurderer,at det kun har begrænsede konsekvenser for fiskerierhvervet, at der indføres etforbud mod at fiske med bundslæbende redskaber i de beskyttede områder.

– Det glæder mig,at vi får skabt flere levesteder for de sårbare arter, som lever i Kattegat.Samtidig gør vi det på en måde, hvor vi tager hensyn til fiskerierhvervet, dade områder, vi beskytter, ikke er blandt fiskernes foretrukne. Fiskernes kvotergælder for hele Kattegat. Derfor vil det i et vist omfang være muligt at flyttefiskeriet til steder, som er mindre sårbare. Jeg mener altså, at vi har opnåetet fint kompromis mellem de forskellige hensyn, siger Rasmus Prehn.

Det danskeforslag får følge af et lignende initiativ fra Sverige. Svenskerne ønskernemlig at beskytte fire områder i den svenske del af Kattegat. Danmark ogSverige har samarbejdet om forslagene, der samlet set vil give en markantforbedret beskyttelse af havnaturen i Kattegat.

Før forslaget kantræde i kraft, skal det dog vedtages i EU.

Powered by Labrador CMS