Tang og skaldyr skal booste klimavenlig fødevareproduktion

Østers. Arkivfoto: Ben Stern / Unsplash
Østers.

Et nyt projektsamarbejde skal over de næste fire år booste indsatsen for de klimavenlige fødevarer tang og skaldyr.

Publisert

For at nå målet om 70 procents reduktion af CO2 i 2030 og blive et bæredygtigt foregangsland i en miljø- og klimapresset verden, er det helt nødvendigt at se på fødevareproduktionen. Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra DTU Aqua.

Som landet ligger i Danmark har vi traditionelt kød, korn og kvotefisk på spisebordet – tre fødevaretyper, som belaster vores miljø, og her kommer blå fødevarer som tang og skaldyr ind på scenen som bud på en markant klimavenlig ny spiller i fødevareproduktionen.

Med projektet Low Trophic Aquaculture: blue food for green transition (LTA BOOST) – som er medfinansieret af Innovationsfonden med en bevilling på 17,8 millioner kroner – vil konsortiet af to institutter på DTU, et fransk universitet og en række produktionsvirksomheder booste en ny form for bæredygtig blå fødevareproduktion ved at levere innovation og ny teknologi til nye produktionssystemer.

“‘Lavtrofisk akvakultur’ – altså opdræt af arter, der ikke skal fodres, fordi de ekstraherer næring direkte fra havmiljøet – er det nye sort, når vi snakker den grønne omstilling. Det er det, fordi tang og skaldyr både er sunde, og fordi opdræt har et positivt aftryk på miljø og klima. Vi kan ikke fortsætte som hidtil. Fødevareproduktionen har haft alt for stor belastning,” siger professor Jens Kjerulf Petersen, der er DTU Aquas projektleder på LTA BOOST.

Danmark er lige nu et sted, hvor vi har fantastiske naturgivne betingelser for lavtrofisk akvakultur, og vi har et spirende erhverv, der er ivrige efter at komme i gang for alvor. Dertil har DTU etableret den helt nødvendige forudsætning for at booste lavtrofisk akvakultur, et nyt, moderne klækkeri.

“Vi mangler bare at udvikle de rigtige metoder for hjemmehørende arter, og vi kigger her på østers og tangarten søl,” siger Jens Kjerulf Petersen, idet han glæder sig over, at det nu kan lade sig gøre at sætte gang i den blå udvikling med hjælp fra Innovationsfondens bevilling.

Det unikke projektkonsortium, hvor der både er videnskab og praktisk erfaring, er garant for, at der er kort vej fra projektresultater til implementering i virkeligheden. De metoder og teknologier til opdræt af østers og søl, der er udviklet inden for LTA BOOST, kan implementeres direkte af industriens projektpartnere.

Powered by Labrador CMS