I Hanstholm sælger de fisk i stride strømme

I dag drives og ejes Hanstholm Fiskeauktion af Jesper Kongsted - her set iført orange jakke.

I Hanstholm fanger de mange fisk, og så er det jo godt at man har en fiskeauktion, der forstår at få dem solgt. I 2022 blev den gamle omsætningsrekord slået med flere længder, og det smitter af på hele havnen i det nordvestjyske.

Publisert Sist oppdatert

Siden 1967 har man solgt fisk på Hanstholm Fiskeauktion, der indtil for tre år siden blev drevet af familien Holm-Sørensen. I dag drives og ejes den dog af Jesper Kongsted, og fiskeauktionen, der er Danmarks største, og er såmænd også det største hus i EU, og rundede i 2022 en omsætning på lige over 800 millioner kroner. Noget af en præstation, taget i betragtning af, hvordan den økonomiske situation tog sig ud i store dele af året med stigende inflation og markant højere priser på fødevarer.

Jesper Kongsted svinger hammeren på Hanstholm Fiskeauktion.

Manden i spidsen for det hele, Jesper Kongsted, har arbejdet med fisk siden 1999, hvor han startede ud med at være salgschef for Vilsund Muslinge Industri – dét, som i dag hedder Vilsund Blue – hvorefter Jesper blev salgsdirektør for et par chilenske seafood – selskaber og deres europæiske aktiviteter. Herefter fik Munkebo Seafood glæde af hans kompetencer, inden Jesper selv startede et firma op i Glyngøre, der producerede rejer til det tyske marked.

“Vi sad til leje i bygninger, der var ejet af Royal Greenland, og da de så vælger at sælge bygningerne til et norsk selskab, der producerer laks, så skal jeg jo finde ud af, hvad jeg så skal. I den forbindelse kommer jeg i kontakt med Jes Holm fra Hanstholm Fiskeauktion, som jeg har kendt gennem mange, mange år, og via flere samtaler fandt vi ud af, at jeg kunne være en mulighed i forbindelse med at drive Hanstholm Fiskeauktion videre. Det resulterede i, at jeg blev medejer i sommeren 2017 og kom i en form for lære, inden jeg så helt overtog 1. januar 2020,” fortæller Jesper Kongsted.

Jesper Kongsted blev medejer af Hanstholm Fiskeauktion i sommeren 2017, inden han helt overtog virksomheden den 1. januar 2020.

Europas (måske) største auktion

Virksomheden bliver langt hen ad vejen drevet på de principper, som Hanstholm Fiskeauktion har været drevet på gennem mange år, men Jesper Kongsted har naturligvis tilført auktionshuset nogle nye tanker og visioner, der er med til at bibeholde placeringen som landets og EU’s største auktionshus. Tager man hele Europa med, så er der blot en enkelt auktion, der muligvis er større; nemlig Peterhead Fish Market i Skotland.

“Peterhead er kæmpestort. Men hvor vi er langt mere alsidige, så har de primært salg af kuller, som de så sælger helt utroligt store mængder af. De har dog tre forskellige virksomheder under ét tag, så hvis man kigger på det på den måde, så er vi jo størst, men tager man Peterhead som samlet, så er det megastort og måske det største,” siger Jesper Kongsted.

“Kigger man på kontinentet, så har Holland tidligere haft flere rigtig store spillere – primært på fladfisk, men de er i dag langt fra storhedstid, så jeg tror godt jeg tør sige, at vi er ledende på markedet.”

Dette er et uddrag af en længere artikel fra magasinet FiskerBladet. Læs hele artiklen ganske gratis lige herPowered by Labrador CMS