Danske fiskere har fået udbetalt 791 millioner i Brexit-kompensation

Foto: Danmarks Fiskeriforening

For værditab af fiskekvoter efter Storbritanniens udtrædelse af EU har danske fiskere fået udbetalt i alt 791 millioner kroner.

Publisert Sist oppdatert

Fiskeristyrelsen har i juli afsluttet behandlingen af ansøgninger om kompensation for kvoteværditab til danske fiskere efter Storbritanniens udtrædelse af EU.

Kompensationen, der er finansieret af EU-midler, udbetales til aktive erhvervsfiskere og erhvervsfiskerselskaber for deres tab, der skyldes reduktionen af individuelt ejede fiskekvoter som følge af handelsaftalen med Storbritannien.

Ved ansøgningsfristens udløb havde Fiskeristyrelsen modtaget 164 ansøgninger. Heraf har 157 ansøgere modtaget kompensation for i alt cirka 791 millioner kroner, mens syv ansøgere har modtaget afslag på deres ansøgning. Afslaget kom enten fordi deres kvoteværditab var mindre end 10.000 kroner, eller fordi de ikke var aktive fiskere på ansøgningstidspunktet.

At styrelsen modtog ansøgninger for lidt mindre end den politisk fastsatte økonomiske ramme på 840,8 millioner kroner skyldes blandt andet, at nogle potentielle ansøgere i stedet har valgt at ophugge deres fartøj. Andre ansøgere har valgt ikke at gøre brug af muligheden for at søge om en forhøjet kompensationsrate, hvilket ville have været betinget af, at ansøgeren gennemførte visse grønne indsatser i virksomheden.

De udbetalte midler giver fiskerne kompensation for det permanente værditab, som reduktionen af deres individuelt ejede kvoter har medført. Støtten skal mindske de negative konsekvenser af brexit og gør det muligt for fiskerne at tilpasse sig den nye situation med reducerede kvoter efter brexit.

Ordningen er statsstøttegodkendt af EU-Kommissionen og finansieret af EU-midler fra EU’s Brexittilpasningsreserve.

Powered by Labrador CMS